Hlavní obsah

Zeman: Odvolat premiéra? Prezident dbalý své cti to neudělá

Právo, jov

Budoucí prezident Miloš Zeman se vyjádřil ke spekulacím, že by ze své hradní pozice na základě znění ústavy mohl odvolat premiéra. Zeman upozornil, že v takovém případě by Sněmovna nepřijala novou vládu. Prezident dbalý své cti proto podle něj nic takového dělat nebude.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Miloš Zeman

Článek

„Za prvé, seznámil jsem se s názory ústavních právníků, z nichž někteří říkají, že to je, a jiní říkají, že to není možné. Sám nejsem právník, ale jsem politik,“ řekl v pondělí Zeman na dotaz Práva.

„A i kdyby to možné bylo, budu se ptát, k čemu by to bylo dobré. Protože každý, kdo trochu zná politiku, musí vědět, že po kroku A musí být připravený krok B. Nu, a jestliže by tedy premiéra neodvolala Sněmovna, ale prezident, tak krok B by spočíval v tom, že by prezident jmenoval vládu, kterou by Sněmovna nepřijala. A žádný prezident, dbalý své cti, nic takového dělat nebude,“ dodal Zeman.

Již před tím označil takovou variantu za „velmi extenzívní výklad ústavy“. [celá zpráva]

Premiér Petr Nečas (ODS) možnost, že by měla hlava státu možnost předsedu vlády svévolně odvolat, minulý týden ostře odmítl. Podle Nečase by šlo o „ústavní puč“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám