Hlavní obsah

Zeman: Nikoho jiného než Babiše jako premiéra nevidím

Právo, tin
Praha

Znovuzvolený prezident Miloš Zeman ve svém prvním rozhovoru od vítězství ve volbách vyjádřil podporu designovanému premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO). Odmítl také spekulace, že se mu zhoršilo zdraví.

Foto: Milan Malíček, Právo

Již v říjnu prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

Článek

„Nemluvil bych o mocenském paktu mezi mnou a Andrejem Babišem, ale také ne o tom, že bych mu házel klacky pod nohy. Naopak se ho budu snažit podporovat. Je to premiér, kterého jsem sám jmenoval, a upřímně nikoho jiného na funkci premiéra nevidím,“ řekl Zeman v TV Barrandov.

„Naše názory na některé věci se mohou lišit, a teď bude čas práce. Během ní se některé názory vyjasní, někde se shodneme, a někde budeme mít opačné mínění,“ uvedl prezident.

Předčasné volby? Babišův „úsměvný nátlak”

Prezident v rozhovoru rovněž odmítl slova premiéra Babiše, který dříve pohrozil předčasnými volbami. Zeman jeho slova považuje za úsměvný nátlak. „Pro předčasné volby by se muselo najít 120 poslanců, nebo by jeho po neúspěšném třetím pokusu mohl vyhlásit prezident. A já jasně řekl, že je nevyhlásím,“ zdůraznil prezident.

Že může současný Babišův kabinet vládnout ještě dlouho v demisi, Zeman nepovažuje za zásadní problém. „I vláda bez důvěry může ve Sněmovně prosadit některé zákony, což už se stalo, například zákon o státním rozpočtu,“ řekl. „Asi si všichni přejeme, aby vláda důvěru nakonec získala. Objevují se dva, možná tři politické subjekty, které jsou ochotny tolerovat vládu odborníků, považuji to za rozumný přístup. Ale i vláda v demisi může být plnohodnotná, když si ve Sněmovně vyjedná podporu k jednotlivým zákonům,“ uvedl.

Zeman preferuje tolerovanou vládu odborníků

Zeman by místo koaliční vlády preferoval menšinovou vládu odborníků, kterou by tolerovaly ostatní strany. „Taková tolerance by byla vykoupena podmínkami, to je naprosto normální. Nebude to znamenat, že partneři přímo vstoupí do vlády, ale budou v nižších patrech, na úrovni náměstků, tam budou tu vládu ovlivňovat,“ řekl prezident.

Sám do jednání o vládě aktivně vstupovat nechce, leda že by o to byl požádán. „Andrej Babiš si v těch jednáních vede docela dobře. Pokud mě strany požádají o moderování, tak neodmítnu, ale nebudu se sám nabízet,“ řekl.

Do čela ČSSD nikoho nepodpoří

Prezident se vyjádřil také k blížícímu se sjezdu ČSSD, který se odehraje 18.února v Hradci Králové a strana si v něm zvolí nové vedení. Zeman přijal na sjezd pozvání.

„Strana je nejen na dně, ale je i vnitřně rozpolcená,“ řekl Zeman. Ačkoliv všichni tři kandidáti na předsedu (Jan Hamáček, Milan Chovanec a Jiří Zimola) podporovali v prezidentské volbě jeho, Zeman připomněl, že bývalý předseda Bohuslav Sobotka a předseda Senátu Milan Štěch vyslovili podporu jeho protikandidátovi Jiřímu Drahošovi, stejně jako tři hejtmani a pražská organizace.

O bývalém premiérovi Sobotkovi Zeman řekl, že likvidoval stranické oponenty, například právě Zimolu. „Nemohl do parlamentních voleb kandidovat ani z posledního místa, což byl podraz,“ řekl prezident, jenž se podle svých slov nechystá soc. dem. doporučit, koho si mají zvolit. „To by bylo monarchistické gesto, navíc člen ČSSD už jedenáct let nejsem,“ řekl Zeman.

Odmítl spekulace o zdraví

Zeman po svém zvolení odmítl všechny rozhovory pro média a týden odpočíval v Lánech. Vyrojily se spekulace, že je na tom zdravotně špatně. Zeman je ostře odmítl. „Někdo rozesílal maily, že jsem v nemocnici, že mám mrtvici, mozkovou příhodu. Tyhle hlouposti už by mohly skončit. Nejsem v nemocnici, nemám mozkovou mrtvici a ten, kdo takové maily rozesílá, je idiot,“ nebral si servítky prezident.

„Mohl jsem říct, že jsem si během toho týdne připravoval inaugurační projev, či se připravoval na sjezd ČSSD. Nebyla by to pravda. Jedl jsem, spal jsem a četl si zajímavé knihy. Sladké nicnedělání,“ řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Související články

Babiš nevylučuje předčasné volby

Premiér v demisi Andrej Babiš nevyloučil, že pokud jeho druhá vláda nezíská důvěru do letošního května, mohly by se konat předčasné volby. Řekl to v rozhovoru...

Výběr článků

Načítám