Hlavní obsah

Zeman nechce církvi vydat Mladotův dům

– Praha

Prezident Miloš Zeman nechce katolické církvi vydat Mladotův dům na Pražském hradě. Souhlasí ale s tím, aby v restitucích získala Jiřský klášter a Nové proboštství, pokud se zaváže k tomu, že tyto objekty opraví. Řekl to České televizi. O restitucích nedávno jednal s kardinálem Dominikem Dukou.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident ČR Miloš Zeman

Článek

Jiřský klášter i Nové proboštství jsou ve velmi špatném stavu. "Vyžadují miliardové investice na opravy, které stát prostě nemá. Církev by se měla veřejně zavázat, že tyto opravy uskuteční," sdělil ČT prezident.

Pražské arcibiskupství ale počítá s případnou pomocí státu: "Že to nebude jenom investice ze strany církve a třeba v případě Jiřského kláštera by to mohla být Národní galerie," řekl ČT tajemník arcibiskupství Milan Badal.

Mladotův dům, který slouží jako zázemí pro katedrálu svatého Víta a v němž se konají výstavy, má církev zatím pronajatý na 99 let. "Je to takové nejlepší místo, které v podstatě nepotřebuje žádné velké stavební zásahy," podotkl Badal.

Zeman ale právě kvůli dobrému stavu objektu nechce Mladotův dům vydat. "Já si nemyslím, že by tato třetí budova měla církvi patřit. V tom se asi s panem kardinálem lišíme," dodal prezident.

Celkem má církev zájem o 11 objektů v areálu Hradu. Zeman by měl s Dukou o budovách znovu jednat na podzim. Případnou dohodu by ale musela potvrdit vláda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám