Hlavní obsah

Zeman má konzilium, složení lékařů je tajné

Seznam členů lékařského konzilia, kteří budou konzultovat stav a léčbu prezidenta Miloše Zemana, nebude zveřejňován. Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) to zdůvodnila potřebou zachování klidu pro jejich práci a ochranou osobních údajů.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Ošetřující lékař prezidenta Miloše Zemana Miroslav Zavoral

Článek

Ustavení konzilia inicioval minulý týden ředitel ÚVN a prezidentův ošetřující lékař Miroslav Zavoral, který podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke „oslovil renomované osobnosti medicíny předních zdravotnických zařízení i institucí napříč medicínskými obory”.

Jejich jména nebude ÚVN „v souladu s GDPR, a také s ohledem na zachování klidu pro činnost členů konzilia”, zveřejňovat.

Způsob informování o stavu prezidenta je terčem kritiky části politiků i médií, která opakovaně připomínají, že například o zdravotních obtížích prezidenta Václava Havla byla veřejnost průběžně informována.

Podle informací serveru Seznam je jedním ze členů konzilia končící rektor Univerzity Karlovy lékař Tomáš Zima.

Zemanův zdravotní stav posoudí nové konzilium

Domácí

Na Zemanovo zdraví dohlíželo konzilium v čele s Martinem Holcátem již v minulosti. V roce 2018 lékaři konstatovali, že prezident je v dobré kondici.

Mluvčí Zinke doplnila, že konzultace se specialisty probíhají od počátku prezidentovy hospitalizace, který se datuje na 10. října, kdy byl prezident v bezvládném stavu převezen ze zámku v Lánech.

„Lékařský tým pečující o Zemana se schází minimálně jednou denně,” uvedla Zinke.

Mynář věděl, že Zeman není schopen práce. Přesto k němu přivedl Vondráčka

Domácí

Závěry konzilia by mohly být zveřejněny počátkem listopadu.

Hrad se ke zdravotnímu stavu Zemana prakticky nevyjadřuje, podle stanoviska ÚVN, které si vyžádal předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), není prezident schopen vykonávat práci a prognóza na zlepšení je krajně nejistá.

Reklama

Výběr článků

Načítám