Hlavní obsah

Zeman k návratu do politiky: Nikdy neříkej nikdy

PRAHA

Bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman se ve středu večer sešel v Praze s platformou strany Za renesanci ČSSD. Navrhl tam volbu předsedy strany všemi sociálními demokraty. Poté v rozhovoru s novináři svůj návrat do čela strany zcela nevyloučil.

Foto: Vratislav Konečný

Ilustrační foto

Článek

"Mojí dvojjedinou ambicí je, aby do soc. dem., která prožívá personální genocidu, přišli moudří lidé, ale současně, a možná ještě více než to, je mou ambicí, aby ze soc. dem. odešli hlupáci. Protože hloupost je největší zločin, který se v politice může stát," prohlásil Zeman před setkáním se svými příznivci.

Nebylo jich mnoho - kromě několika členů místní organizace Praha 2 přišli poslanci Jan Kavan, Karel Šplíchal a Ladislav Svoboda (všichni ČSSD). Nechyběl ani Karel Srp z Jazzové sekce.

Zemanových třináct změn

Podle Kavana se mělo diskutovat o Zemanově návrhu o třinácti změnách stranických stanov, které by podle něj pomohly růstu osobností v ČSSD. Mezi nimi je i přímá volba předsedy.

Pokud se podle Kavana na sjezdu, který se koná v březnu, podaří Zemanovy návrhy prosadit, otevřela by se expremiérovi cesta k návratu.

"Nikdy neříkej nikdy," reagoval na to Zeman a dodal: "V dané situaci skutečně nevidím důvod, proč bych se měl ucházet o vedoucí funkce v sociální demokracii v podmínkách, kdy na těchto vedoucích funkcích jsou lidé, kteří způsobili stejně hluboký úpadek soc. dem., jako mně se podařilo v opačném směru překonat."

Gross není osobnost

Absence osobností se podle Zemana projevuje i na nejvyšších postech strany. "Myslím si a říkám to zcela upřímně, že Stanislav Gross není osobnost. Osobnost vyžaduje životní zkušenosti, skutečné vzdělání, určité znalosti, které Stanislav Gross nemá a dokonce snad nechce mít," řekl Zeman a přidal k tomu, že se Gross obklopuje nevhodnými lidmi.

"Tím dokazuje, že se jen bojí toho, že by ho někdo mohl zastínit," shrnul argumentaci Zeman.

Reklama

Související články

Gross se na Vysočině setkal se Zemanem

Po dlouhých měsících vzájemného napětí mezi Stanislavem Grossem a Milošem Zemanem, které živil především Zeman svou kritikou Grossova výkonu jako druhého muže...

STEM: Gross je lepší než Špidla a Zeman

Po stovce dní ve funkci si Stanislav Gross a jeho ministři vedou lépe než předchozí vláda v čele s Vladimírem Špidlou. Vyplývá to z exkluzivního bleskového...

Výběr článků

Načítám