Hlavní obsah

Zeman jmenoval Mlsnu předsedou antimonopolního úřadu

Novinky, ber
Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval novým předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) dosavadního náměstka ministra vnitra Petra Mlsnu. Mlsna ve funkci střídá Petra Rafaje, který k 1. prosinci rezignoval. Jmenování Mlsny prezidentovi navrhla vláda.

Zeman jmenoval Mlsnu předsedou ÚOHSVideo: ČTK

 
Článek

„Je to mocná instituce a je to tak dobře. Vážím si vašich slov, která jste mi řekl při našem nedávném setkání. Je potřeba podporovat soutěživost a bránit antisoutěživým tendencím,“ uvedl prezident při jmenování, který Mlsnovi popřál, aby byl důsledným strážcem právě soutěživé atmosféry.

Současně se jmenováním do čela ÚOHS Mlsna opouští post náměstka ministra vnitra. Už dříve avizoval, že by chtěl v prvním roce svého působení v nové funkci především obnovit důvěryhodnost antimonopolního úřadu v odborných kruzích i u veřejnosti.

Babiš hledá Rafajova nástupce, vypsal výběrové řízení

Domácí

Dvaačtyřicetiletý Mlsna vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo 11 uchazečů. Jedním z nich byl i bývalý ministr dopravy za ANO Vladimír Kremlík.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na pozici nového předsedy antimonopolního úřadu poprvé vyhlásil výběrové řízení.

V čele antimonopolního úřadu stane Mlsna

Ekonomika

Rafajovo odvolání prezidentovi navrhovala vládní koalice. Dosavadní šéf ÚOHS Rafaj čelil kritice například kvůli tomu, jak jeho úřad postupoval v tendru na nový mýtný systém. Rafaj trvá na tom, že se nedopustil žádného jednání, kterým by ohrozil nestrannost a nezávislost rozhodování a znevážil svou funkci.

Petr Mlsna: Někdejší kandidát na ministra i fotbalový rozhodčí
Vzdělání: Právnická fakulta UK (1998-2002, titul JUDr. v roce 2003) a německá a rakouská studia na Fakultě sociálních věd UK (2001-2003; titul PhDr.); na Právnické fakultě získal titul PhD. (2006)
Kariéra: zaměstnanec odboru kompatibility s právem EU na Úřadu vlády ČR (2003 až 2006); ředitel kabinetu ministra a předsedy Legislativní rady vlády (únor 2006 až září 2006); šéf sekretariátu Legislativní rady vlády (říjen 2006 až listopad 2007); ředitel Odboru vládní legislativy (listopad 2007 až srpen 2010); náměstek ministra spravedlnosti a předsedy Legislativní rady vlády (srpen 2010 až červenec 2011); náměstek místopředsedkyně vlády (červenec 2011 až prosinec 2012); ministr bez portfeje a předseda Legislativní rady vlády ve vládě Petra Nečase (jako nestraník; prosinec 2012 až červenec 2013); náměstek ministryně spravedlnosti a předsedkyně Legislativní rady vlády (červenec 2013 až leden 2014); náměstek ministra školství (únor 2014 až květen 2015), náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy a archivnictví (od května 2015)
V květnu 2009 jej Jan Fischer navrhl do funkce ministra spravedlnosti ve své vládě, přednost ale nakonec dostala Daniela Kovářová, nominovaná ODS.
Mezi roky 2011 a 2013 se ucházel o funkci soudce Soudního dvora EU, Nečasova vláda jej v únoru 2013 nominovala. Poradní výbor soudu ho ale odmítl s tím, že není dostatečně zkušený.
Angažuje se také kolem sportu, v současnosti je členem poradního sboru ombudsmana Českého olympijského výboru (ČOV) a je předsedou legislativní rady ČOV. V minulosti byl aktivním fotbalovým rozhodčím ve druhé lize.
Zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám