Hlavní obsah

Zeman jednal na Hradě s šéfem kontrarozvědky

Prezident Miloš Zeman v úterý přijal na Hradě šéfa Bezpečnostní informační služby (BIS) Jiřího Langa. Bez dalších podrobností o tom informovala mluvčí prezidenta Hana Burianová. Prezident má stejně jako vláda pravomoc BIS úkolovat. Kabinetu a prezidentovi BIS získané zpravodajské informace předává.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf BIS Jiří Lang

Článek

Někteří Zemanovi protivníci v prezidentské volební kampani uvedli, že by po svém zvolení úkolování BIS využívali. "Je to snůška drbů kombinovaná s informacemi z veřejných zdrojů. Tyto zprávy jsou tajné, jen aby se neprokázala totální impotence této služby," vyjádřil se naopak Zeman počátkem ledna na fóru Zlaté koruny.

Po Zemanově zvolení jeho příznivci na webu spekulovali, že BIS dostala za úkol najít v prezidentově minulosti argument pro jeho odstranění ještě před přísahou. BIS to tehdy odmítla komentovat.

Některá média nicméně po Zemanově zvolení spekulovala o tom, jak nový prezident své pravomoci využije. Poukazovala na to, že v Zemanově okolí jsou lidé, které zřejmě civilní kontrarozvědka sledovala či sleduje například kvůli napojení na organizovaný zločin nebo na ruskou ambasádu.

Reklama

Výběr článků

Načítám