Hlavní obsah

Zeman jednal s Bartošem z vitríny

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v pondělí setkal na zámku v Lánech s kandidátem na ministra pro místní rozvoj a digitalizaci a šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, aby pohovořili o budoucím směřování a prioritách resortu. Bartoš po setkání prohlásil, že jmenování nové vlády by kvůli neutěšené situaci v České republice mohlo probíhat rychleji. Schůzka podle něj byla věcná a prezident byl připraven, probrali například otázky stavebního zákona či dostupnosti bydlení.

Foto: Twitter Jiřího Ovčáčka

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš na jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech

Článek

Bartoš za prezidentem Zemanem na zámek do Lán dorazil okolo 15. hodiny. Je prvním z navrhovaných ministrů, který na pohovor přijel. Hlava státu se hodlá setkat se všemi nominanty do nové vlády Petra Fialy. Pravděpodobní budoucí ministři budou zváni v abecedním pořadí - někdy jeden za den, někdy dva. Série schůzek s jednotlivými kandidáty by podle nedělního Zemanova vyjádření měla skončit 13. prosince.

Bartoš po schůzce řekl, že proces jmenování nové vlády by mohl probíhat i rychleji. Plán ovšem respektuje.

„V tuto chvíli je to setkávání naplánováno na budoucí dva týdny, což v té poměrně složité situaci, ve které občané i firmy jsou, znamená zdržení. Je tu vláda v demisi, máme tu souběh premiéra v demisi a nově jmenovaného Petra Fialy. Mohlo by se to z mého pohledu posouvat rychleji, ale musíme brát v potaz zdravotní stav pana prezidenta. Přestože mu teď byl diagnostikován covid, tak evidentně ty schůzky probíhají,” prohlásil Bartoš.

TK Ivana Bartoše po schůzce s prezidentem ZemanemVideo: ČTK

Hlavním tématem pohovoru bylo podle něj představení vizí a plánů na řešení problémů v oblasti rozvoje a digitalizace. „Pan prezident byl poměrně přesně informován, jaké jsou hlavní problémy toho resortu. Většinu schůzky jsme koncipovali tak, že se pan prezident doptával,” řekl Bartoš.

Podle pravděpodobného nového ministra konkrétně diskutovali například o dostupnosti bydlení v Česku, problematice investičního bydlení a ubytovacích služeb typu AirBnB či stavebním zákoně, který by umožnil rychlejší výstavbu a získávání povolení.

Na fotografii zveřejněné Hradem je vidět, že prezident, který je nakažený koronavirem, jednal s Bartošem z vitríny, již použil už v neděli při jmenování Petra Fialy (ODS) premiérem. Fiala doufá, že nová vláda bude jmenována jako celek v polovině prosince.

Zemanovy výhrady k jednomu kandidátovi trvají. Fiala věří ve vládu v polovině prosince

Domácí

Prezidentovy výhrady k jednomu nominantovi ale stále přetrvávají, oficiálně nebylo řečeno, o koho přesně jde. Nezměnilo se to ani po schůzce hlavy státu s Bartošem. Podle informací médií má mít Zeman problém s Janem Lipavským, který by za Piráty měl usednout v křesle ministra zahraničí.

Foto: ČTK

TK Ivana Bartoše po schůzce s prezidentem Zemanem

„Žádal mě, abych ve věci personální nijak nevystupoval, dokud neproběhne jednání se všemi nominanty. Řešili jsme nominace Pirátské strany jako celek. Je správné, že se pan prezident setká se všemi těmi kandidáty,” reagoval Bartoš na dotaz, zda mu prezident sdělil, s kým není spokojen, a může potvrdit jméno Lipavského.

Nový kabinet by měl mít celkem 18 členů, stávající vláda v demisi vedená Andrejem Babišem (ANO) má 15 členů. Nově přibudou ministři pro vědu, výzkum a inovace, pro evropské záležitosti a ministr pro legislativu.

Pirátům, kteří v parlamentních volbách získali pouze čtyři poslanecké mandáty a jsou tak nejmenší sněmovní, ale i vládní stranou, mají v novém kabinetu připadnout tři ministerská křesla. Kromě Bartoše a Lipavského obsadí jejich zástupce i nový post ministra pro legislativu, šéfem resortu by měl být advokát Michal Šalomoun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám