Hlavní obsah

Zeman: Je třeba omezit počet firem obchodujících se zbraněmi

Právo, Novinky, pko, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman ve středu na dálku podpořil lidi, kteří kvůli nečekaným výbuchům v muničním skladu ve Vrběticích museli znovu opustit své domovy. Podle prezidenta je potřeba výrazně zpřísnit podmínky pro soukromé firmy obchodující se střelivem a snížit také jejich počet.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Prezident Miloš Zeman na tiskové konferenci na závěr návštěvy Jihomoravského kraje.

Článek

„Mě zajímají především příčiny. Oblast je sice formálně ve vlastnictví státu, ale je pronajata soukromým formám, které odkoupily přebytečnou, tedy pro armádu nepotřebnou munici, s cílem ji přeprodat a skladovat. Odpovědnost tedy padá na tyto soukromé firmy,“ konstatoval Zeman na závěr své návštěvy Jihomoravského kraje.

BEZ KOMENTÁŘE: Výbuchy ve VrběticíchVideo: Pro Novinky Lenka Bláhová

„Je potřeba se ptát, zda licence pro tyto firmy jsou dostatečně kontrolovány a jsou dostatečně přísné, protože takových firem je několik set, je možné se domnívat, že licence jsou vydávány příliš snadno a že nejsou ani dostatečně kontrolovány,” prohlásil prezident.

„Hodinu poté, co to začalo vybuchovat, měli na místo přijít pyrotechnici, takže hrozily i ztráty na lidských životech. Je potřeba razantně změnit licenční politiku, omezit počet těchto firem a lépe kontrolovat podmínky,“ dodal Zeman.

Důvod výbuchu zatím není jasný, upřesnilo vnitro

Ministerstvo vnitra odpoledne doplnilo, že sesuv půdy v původním kráteru je pouze jedním z možných důvodů nynějších výbuchů. Jasněji bude až po průzkumu lokality dronem a vyšetřování.

„Zda je příčinou výbuchu sesuv kráteru, který byl způsoben původním výbuchem a o kterém hovořil dnes pan premiér, je samozřejmě jedna z možných variant,” upřesnil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka s poukazem na ranní debatu ve Sněmovně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám