Hlavní obsah

Zeman je pro bezvízový styk s Čínou

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezident Miloš Zeman by uvítal, kdyby Česká republika měla bezvízový styk s Čínou. Uvedl to ve čtvrtek při návštěvě Královéhradeckého kraje, kam se vypravil den po skončení návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Prezident Miloš Zeman s královéhradeckým hejtmanem Lubomírem Francem (ČSSD)

Článek

„Jsem podporovatelem bezvízového styku s Čínou a mluvil jsem o tom i se svým čínským protějškem,“ uvedl Zeman při diskusi se starostou Náchoda Janem Birkem (ČSSD).

Podle prezidenta v tuto chvíli probíhá proces zjednodušení vízových povinností. „Zatím se podařilo dosáhnout toho, že čínští podnikatelé mohou získat pětiletá komerční víza. Nemusí tedy při každé cestě žádat o nové. Také rozšiřujeme počet našich generálních konzulátů v Číně a víza se vydávají i mimo tyto konzuláty,“ konstatoval Zeman, podle něhož jde ale pouze o náhradní řešení. Cílovým stavem je zrušení víz.

Babiččino údolí letos nestihne

Kromě setkání s krajskými zastupiteli se ještě ve čtvrtek prezident setká se zaměstnanci strojírenského závodu v Třebechovicích pod Orebem a bude zde diskutovat s občany. V pátek jej čekají besedy s obyvateli Vrchlabí na Trutnovsku a Kostelce nad Orlicí na Rychnovsku.

Letošní královéhradecká návštěva je o den kratší, než tomu bylo loni i předloni. „Slibuju proto obyvatelům Královéhradeckého kraje, že jim vše vynahradím, tedy že příští rok přijedu na čtyři dny. Tedy pokud se toho dožiju,“ zavtipkoval prezident s tím, že tak určitě dojde i na návštěvu Babiččina údolí, kterou měl v plánu již letos.

Anketa

Souhlasíte s bezvízovým stykem s Čínou?
ano
43,6 %
ne
56,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2289 čtenářů.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Výběr článků

Načítám