Hlavní obsah

Zeman dopsal knihu, vyjde možná před sjezdem

PRAHA

Bývalý předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman dopsal knihu, kterou nazval Jak jsem se v politice mýlil. V úterý řekl, že má kolem dvou set stran strojopisu. Zda se objeví na pultech knihkupců ještě před velikonočním sjezdem ČSSD, záleží na vydavateli, uvedl. Zeman nechtěl o knize kromě názvu a rozsahu nic prozradit. Tají i vydavatele.

Foto: Dan Čagánek
Článek

Odmítl prý i nabídky předních deníků, které mu nabízely, že otisknou části kapitol. "Přečtěte si ji," odbývá zvědavce. Přes počáteční odmítavý postoj řekl, že v knize píše nejen o minulosti, ale také o přítomnosti. "Končím prožíváním důchodu, protože i to je součást života," uvedl.

Věnuje se v ní také prezidentské volbě, při které propadl, jak je přesvědčen, zradou 27 poslanců vlastní strany. Na dotaz, kolik prostoru v ní zrádcům věnoval, odpověděl: "Tolik, kolik si zaslouží."

Na otázku, jakou dostal zálohu, a na poznámku, že americký prezident Bill Clinton vydělal na svých pamětech deset miliónů dolarů (zhruba 240 miliónů korun), reagoval se smíchem: "Já to nedělám pro peníze."

Zeman, který teď žije na Vysočině, také prozradil, že se chystá do Prahy. Pozval prý ho Lions Clubs, největší světová charitativní organizace, aby s ním dodatečně oslavil své šedesátiny, které měl loni v září. Nehodlá prý mít při této příležitosti přednášku. "Pokud pronesu nějakou zdravici, tak poděkuji za pozvání a řeknu to, co říkám i při jiných příležitostech. Nebude to nic nového," dodal.

Předsedou ČSSD se stal Zeman v roce 1993 na hradeckém sjezdu a z nevýznamné strany udělal vlivnou sílu v zemi. Nahradil Jiřího Horáka, který už nekandidoval.

Po úspěšných volbách v roce 1996 se stal předsedou Sněmovny a po vítězství v roce 1998 premiérem. V roce 2002 opustil politickou dráhu a odešel do důchodu, který tráví ve staré tvrzi v Novém Veselí na Žďársku.

Reklama

Výběr článků

Načítám