Hlavní obsah

Zeman: Dokud bude vyjednávat, nedávám Babišovi žádný limit

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dokud bude premiér Andrej Babiš (ANO) vyjednávat o vládě, nebude mu Miloš Zeman svazovat ruce nějakými termíny. Prezident to prohlásil ve čtvrtek v televizi Barrandov.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„V Holandsku se sedm měsíců jedná o vládě. V Německu je teď před podpisem koaliční dohoda a teprve bude podrobena vnitrostranickému referendu v SPD. Takže nejsme nijak originální,“ uvedl Zeman.

Prezident dodal, že tipuje, že vláda s důvěrou by mohla vzniknout před prázdninami. „Osobně bych si představoval, že se druhý pokus může uskutečnit někdy na přelomu jara a léta. Ale je to můj subjektivní odhad a já Andreji Babišovi, pokud bude vyjednávat, nedávám žádný časový limit,“ dodal.

Prezident ocenil rozhovory mezi sociální demokracií a ANO. Usnesení sjezdu ČSSD, které vyzývá babišovce, aby do vlády nenominovali trestně stíhanou osobu, podle Zemana může sjezd revokovat. Prezident zapochyboval, že by sociální demokracie mohla diktovat ANO, koho má mít ve vládě.

„Domnívám se, že nakonec dojde ke kompromisu, který bude spočívat v tom, že soc. dem. bude mít vedle mnou doporučovaných odborných náměstků i nějaké ministry. Budu ale přát soc. dem., aby nenásledovalo osud Martina Bursíka,“ dodal prezident s odkazem na expředsedu Strany zelených, která v druhé Topolánkově vládě měla čtyři ministry a ve Sněmovně šest poslanců.

Výběr článků

Načítám