Hlavní obsah

Zeman dál 300 tisíc, poslanec 90 tisíc. Ústavním činitelům příští rok platy neporostou

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Platy ústavních činitelů včetně soudců by se příští rok zvyšovat neměly. Jejich zmrazení schválil ve čtvrtek Senát. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Pokud by neprošla, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Základní měsíční plat poslance a senátora má podle novely v roce 2021 zůstat na letošní úrovni, tedy 90 800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302 700 korun hrubého a premiéra 243 800 korun.

Schillerová chce zmrazit platy politikům i soudcům

Domácí

Novela kromě zmrazení platů v příštím roce také upravuje výpočet výše platů ústavních činitelů od roku 2022. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu nyní.

Neměly by být ale napřesrok nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že by v roce 2022 mohl být základní plat poslance 92 600 korun.

Poslanci schválili zmrazení platů politiků

Domácí

Pokud by novela nebyla schválena, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent.

Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos.

Babiš opět přišel za komunisty kvůli rozpočtu. A znovu narazil

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám