Hlavní obsah

Zeman by se měl omluvit muslimům, požaduje mezinárodní organizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Organizace islámské spolupráce (OIC) požaduje omluvu po českém prezidentovi Milošovi Zemanovi za jeho nedávné výroky. Na konci května při oslavách izraelského dne nezávislosti vyjádřil svůj názor na útok v bruselském židovském muzeu. Podle jeho slov je viníkem násilných útoků islámská ideologie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Mezinárodní organizace nyní žádá za tato slova omluvu, vyplývá z prohlášení OIC, které podle informací v uplynulých dnech obdržely i některé české vládní úřady a rovněž prezidentská kancelář.

"Muslimští fanatici nedávno v Nigérii zajali 200 mladých křesťanských dívek. A v květné Evropě se v srdci Evropské unie nedávno odehrál odporný atentát v židovském muzeu v Bruselu," uvedl tehdy český prezident během svého projevu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Nenechám se uklidňovat prohlášeními, že se jedná pouze o malé okrajové skupiny, domnívám se naopak, že tato xenofobie a tento řekněme rasismus nebo antisemitizmus vyplývá ze samé podstaty ideologie, o kterou se tyto fanatické skupiny opírají," dodal.

Zemanovy názory podrývají multikulturalismus 

Generální tajemník OIC Ijád Amín Madání vyjádřil nad Zemanovými výroky zklamání. Jsou podle něj nicméně v souladu s prezidentovými předchozími prohlášeními na adresu islámu, kdy prý Zeman srovnával "věřící v Korán s antisemity a rasistickými nacisty" či uvedl, že "nepřítelem je anticivilizace", která se šíří od severní Afriky po Indonésii, kde žijí dvě miliardy lidí".

Všechna tato prohlášení podle Madáního nejen ukazují prezidentův nedostatek znalostí a nepochopení islámu, ale zároveň ignorují historická fakta, že antisemitismus a rasismus jsou evropské jevy. "Nemají kořeny v islámu, ani v náboženství, ani v historii, ani v civilizaci. K holokaustu nedošlo v oblasti od severní Afriky po Indonésii," uvedl Madání.

Bylo by vhodné, aby se prezident Miloš Zeman za svá hluboce urážlivá a nenávistná prohlášení proti islámu omluvil miliónům muslimů po celém světě
Organizace islámské spolupráce

Výroky českého prezidenta jsou podle organizace OIC navíc i "nezodpovědné a posilují existující stereotypy, podněcování k nenávisti, diskriminaci a násilí proti muslimům kvůli jejich víře". Jsou prý rovněž v rozporu s globálním úsilím posílit dialog mezi civilizacemi, kulturami a náboženstvími ve snaze podpořit multikulturalismus, pochopení a mír.

Zeman pobouřil muslimy již loni 

"Bylo by vhodné, aby se prezident Miloš Zeman za svá hluboce urážlivá a nenávistná prohlášení proti islámu omluvil miliónům muslimů po celém světě," stojí rovněž v prohlášení Organizace islámské spolupráce, která je mezinárodní organizací sdružující 57 zemí.

Její snahou je být kolektivním hlasem islámského světa a chránit zájmy muslimů, sídlo má v saúdskoarabské Džiddě.

Reklama

Výběr článků

Načítám