Hlavní obsah

Zeman byl těžce podvyživený, řekl Pafko. Potvrdil jaterní onemocnění

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman má do žaludku zavedenou vyživovací sondu (PEG), řekl Radiožurnálu kardiochirurg Pavel Pafko, který je členem Zemanova lékařského konzilia. Podle něj bude hlava státu v nemocnici ještě nejméně tři týdny. Potvrdil, že Zeman má chronické onemocnění jater. Když přišel 10. října do nemocnice, byl prý těžce podvyživen.

Foto: Novinky

Šéf Sněmovny Radek Vondráček při návštěvě prezidenta Zemana v nemocnici

Článek

„Aby bylo jasno, pacient má chronické jaterní onemocnění,“ řekl Pafko. Na otázku moderátora, že jsou spekulace, že jde o cirhózu odpověděl: „Ano, takže všechno je jasné”. Následně popsal, že cirhóza má dlouhá léta minimální nebo žádné příznaky.

Zemanův stav se v nemocnici znatelně zlepšil. „Když jsem viděl ty laboratorní výsledky, v době kdy přišel do nemocnice, tak byl těžce podvyživený,“ řekl Pafko.

„Pokud jde o nechutenství, je to součástí příznaků jeho jaterního onemocnění,” dodal.

„Pan prezident má momentálně PEG. Bylo to velmi rozumné, že mu sondu zavedli,” řekl v rozhovoru pro Radiožurnál Pafko. Sondu lékaři prezidentovi zavedli hned 10. října, tedy v den, kdy byl do nemocnice převezen.

Konzilium: Zdravotní stav prezidentovi neumožňuje naplno pracovat

Domácí

Zeman v pátek v rozhovoru pro Frekvenci 1 řekl, že se cítí normálně, ale také uvedl, že to s ním nevypadalo dobře.

Konzilium se sešlo v pátek, uvedlo, že stav Zemana se v nemocnici zlepšil, stále se ale nemůže naplno věnovat své práci. Konzilium uvedlo, že nelze stanovit prognózu, protože prezidentovo onemocnění „je samo obtížně léčebně ovlivnitelné.”

Ošetřující lékař Miroslav Zavoral prý Pafkovi řekl, že Zeman v nemocnici „bude ještě alespoň tři čtyři neděle určitě”.

Zeman v pátek po telefonu mluvil s premiérem Andrejem Babišem, v sobotu ve 13:00 by se měl spojit s předsedou ODS Petrem Fialou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám