Hlavní obsah

Železný se pohádal s Bursíkem kvůli preferencím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ostrou výměnou názorů mezi předsedou Nezávislých demokratů, europoslancem Vladimírem Železným a šéfem zelených Martinem Bursíkem vyvrcholil nedělní diskusní pořad ČT Otázky Václava Moravce. Železný kritizoval předvolební průzkumy veřejného mínění a pozastavil se nad nárůstem preferencí Strany zelených. Podle šéfa zelených Martina Bursíka je podpora dána prací strany.

Článek

Železný zpochybnil to, že v jednom okamžiku měli zelení v průzkumech 2,3 až 4,6 procenta a jen o 24 dní později vzrostla jejich podpora o 120 procent. "Postup těchto agentur způsobil, že všechny menší strany byly vyloučeny z toho, co jim garantuje zákon, z rovného přístupu k obrazovce," stěžoval si Železný.

Bursík uvedl, že když přebíral zelené, měli preference 2,5 procenta. "Ta metoda, kterou bych vám doporučil, je zaměřit se na práci vlastní politické strany a nevšímat si tolik politických konkurentů, zapracovat dovnitř té strany, a ono to ovoce přinese," řekl předseda zelených Železnému.

Podle politického lídra SNK-ED a europoslance Josefa Zieleniece je obecně známo, že průzkumy stranických preferencí nejsou přesné. Uvedl, že před volbami do Evropského parlamentu je měli SNK-ED velmi nízké, nakonec porazili všechny vládní strany.

Železný už v březnu tvrdil, že mu vyslanec jedné agentury dvakrát nabízel za úplatek upravení preferencí. Z jeho dnešního vyjádření vyplynulo, že neví, zda to nebyl podvodník, soudí ale, že ne. Sdružení agentur se už tehdy proti obvinění z korupce ohradilo.

Zieleniec a Jana Hamplová z hnutí Nezávislí uvedli, že zkušenost, kterou má Železný, nemají. Nezávislým ale podle Hamplové nabízeli různí podnikatelé peníze na kampaň za podmínky, že hnutí zařadí na volební kandidátky různé lidi. Nezávislí to podle ní odmítli.

Soulad zájmů

Železný ostře kritizoval kromě výzkumů veřejného mínění i přímo zelené. Uvedl, že jsou na jejich kandidátkách Sládkovi republikáni i anarchisté. Jeden z lídrů zelených Petr Pávek je podle Železného ve firmách, jež budují větrné elektrárny. Zelení je podporují a chtějí do nich dávat miliardové dotace, řekl.

Bursík zase poznamenal, že Nezávislí demokraté mají protiekologický program a Železný mentálně nepatří do Evropského parlamentu. "Například Evropa je dominantním celosvětovým hráčem, hybnou silou, která aktivně pracuje na ochraně klimatu," podotkl. V případě Pávka nejde o střet zájmů, ale o soulad zájmů, dodal Bursík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám