Hlavní obsah

Zelení se dohodli, ve vedení musí být žena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Neparlamentní Strana zelených (SZ) v neděli na svém sjezdu v Pardubicích schválila změny ve svých stanovách. Delegáti rozhodli o tom, že ve vedení musí být vždy muž a žena, a to v pozici šéfa a prvního místopředsedy. Nově strana zavedla i kvóty pro počet mužů a žen na kandidátkách. Informoval o tom předseda SZ Ondřej Liška.

Foto: René Volfík , ČTK

Staronový šéf Strany zelených Ondřej Liška.

Článek

"Sjezd rozhodl, že chce do stranické struktury vložit pravidlo, že v čele Strany zelených bude vždy muž a žena. A to tím způsobem, že pokud bude předsedkyní žena, prvním místopředsedou bude muž a naopak," uvedl Liška. Původní návrh společného předsednictví muže a ženy podle německého vzoru neprošel.

V čele SZ tedy bude i nadále pouze jeden předseda nebo předsedkyně. V nových stanovách SZ jsou také zakotvené kvóty pro muže a ženy na kandidátkách a v orgánech strany. Méně zastoupeného pohlaví musí být minimálně jedna třetina.

Liška potvrzen

Strana zelených také vytvoří funkci ombudsmana, který bude řešit vnitrostranické třenice, pokud vzniknou. Nově by také mělo být snazší vyvolat vnitrostranické referendum. Sjezd zelených, který se odehrál v polovině loňského roku, potvrdil v čele strany Lišku.

Zelení měli ve sněmovně zastoupení čtyři roky, podíleli se na koaliční vládě spolu s ODS a KDU-ČSL. Během vládního angažmá stranu oslabovaly vnitřní spory. Voliči dali zeleným červenou kartu už v evropských volbách 2009, loni v květnu pak SZ získala ve sněmovních volbách méně než tři procenta hlasů.

Průzkum: Kolem pěti procent

Kandidáti zelených neuspěli ani v nedávných senátních volbách. Průzkumy volebních preferencí straně, která má 1520 členů, nyní přisuzují výsledky pohybující se kolem hranice pěti procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám