Hlavní obsah

Zelení rebelové si zakládají novou stranu, mají tisíc podpisů

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Štěpení Strany zelených pokračuje. Část zelených ze strany, která dosud měla zhruba 2500 členů, vystoupila. Už podala žádost o registraci nové strany pod názvem Demokratická strana zelených (DSZ).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalé členky SZ Věra Jakubková a Olga Zubová

Článek

Organizátorům se podařilo sehnat tisíc podpisů, což je podle zákona podmínka k registraci. Ta nyní probíhá na ministerstvu vnitra, které má na rozhodnutí dva týdny. S Demokratickou výzvou, frakcí, která vznikla kolem Dany Kuchtové, nově vznikající subjekt nemá podle zakladatelů nové strany nic společného.

„Žádný z členů přípravného výboru není členem Demokratické výzvy. Sama Dana Kuchtová odmítla naší cestu. My odmítli její, protože ona se chce přetahovat o míč na jednom kolbišti,“ řekl Právu člen přípravného výboru Demokratické strany zelených Jan Vondrouš, který byl donedávna předsedou zelených v Loužnici na Liberecku.

Podle šéfa SZ přicházejí i noví

Šéf Strany zelených Martin Bursík se odchodu členů nebojí. „Odcházejí, ale i přicházejí noví, kteří zřejmě čekali, až si vyřešíme vnitřní rozpory,“ řekl v ČT Bursík.

Kuchtová se od nové strany distancovala. „Já si myslím, že prostor, aby tady vznikaly politické strany, je vyčerpaný. Strana zelených tady je a další strana se tady těžko prosadí,“ řekla včera Právu Kuchtová. Dodala, že se nadále považuje za členku Strany zelených. Nic na tom prý nemění to, že ji „vyloučili nějací lidé za jiné názory a za porušování stanov, které neprokázali. Já jsem zelená politička a také jí budu, i když na to nemám legitimaci.“

Oslovila už lidi, kteří chtějí stranu opustit, a rozmlouvá jim to. „To nemá smysl. Byla by to jen falešná solidarita. Oni teď musí nést dál naši pochodeň,“ poznamenala předsedkyně Demokratické výzvy. Frakce zelených podle Kuchtové bude dál pokračovat, jen se rozšíří o nestraníky. To znamená o vyloučené členy.

Druhý předseda frakce a další z vyloučených Martin Čáslavka také považuje vznik nové strany za marný boj. „Je to způsob, jak se vypořádat se situací ve Straně zelených. My jsme si vybrali jinou cestu a tou je rekonstrukce současné Strany zelených,“ uvedl Čáslavka v ČT.

Poslankyně Olga Zubová i Věra Jakubková uvedly, že o vstup do nové i žádné jiné strany neusilují.

Bursík by po porážce vyvodil „důsledky“

Zubová v projevu před svým vyloučením na republikové radě SZ v neděli varovala, že SZ chybí vedení, které vyznává „toleranci, slušnost, úctu k druhému a respekt k jinému názoru“. Nyní SZ podle ní vedou lidé, „kteří si o sobě myslí, že jsou neomylní a pohrdají názorem kolegů. Dokud má v předsednictvu lháře Bursíka, Jacques a Lišku, nemůže počítat s přízní voličů.“

SZ se podle některých průzkumů volebních preferencí potýká s pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Drolení strany dva a půl měsíce před volbami do Evropského parlamentu může být proto pro SZ a nakonec i pro koalici fatální. Pokud zelení nezískají ani jedno eurokřeslo, Bursík z toho pro sebe vyvodí důsledky. Řekl to včera v Radiožurnálu.

Přímou otázku, jestli to znamená, že odejde z vedení strany, nechal Bursík bez jasné odpovědi. Nechce o tom prý spekulovat v momentě, kdy zelení startují volební kampaň. Podle něj má strana šanci uspět a získat až dva mandáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám