Hlavní obsah

Zelení prý budou ve vládě prosazovat uzavření Temelína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle pondělního vydání hornorakouského deníku Neues Volksblatt bude Strana zelených v nové vládě prosazovat uzavření jaderné elektrárny Temelín (JETE). Za podmínky, že nový kabinet vydrží u moci po celé čtyřleté funkční období. V rozhovoru pro deník to uvedla kandidátka zelených na ministryni školství a bývalá předsedkyně sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová. Ta to ale Novinkám později dementovala.

Článek

"Když budeme vládnout čtyři roky, můžeme dělat vše, aby se odstoupení od atomové energie připravilo. Může to také jít rychle, protože Temelín má technické a právní problémy," uvedla Kuchtová podle Neues Volksblatt.

Podle slov budoucí ministryně je prosazení útlumu jaderné energie v Česku složitější než v Rakousku. "Máme úplně jinou výchozí pozici. Už od dob habsburské monarchie má naše země průmyslovou tradici. V Rakousku už dlouho protestují proti mínění, že atomová energie je technologií budoucnosti, což u nás zatím není tak silné," cituje deník Kuchtovou.

ODS, která podle ní stojí blízko průmyslové lobby, v koaliční smlouvě slíbila, že se nebudou stavět další reaktory v Temelínu. "Už to je vítězství a poloviční krok k odstoupení od jaderné energie," poznamenala Kuchtová.

Kuchtová tvrzení vyvrací

"Nic takového jsem neřekla. V rámci trojkoalice budeme požadovat pouze diskuzi o vystoupení z jaderné energetiky," řekla Novinkám Kuchtová.

Podle ní není Temelín bezpečný a v dlouhodobém horizontu by měl být uzavřen. Postupný, střednědobý odklon od jaderné energetiky má strana už ve svém volebním programu. "Jako zelení ale vidíme realistické to, že se nebudou dostavovat další dva jaderné bloky, což je uvedeno v koaliční smlouvě," dodala.

Strana zelených se také domnívá, že Praha nedodržela takzvaný protokol z Melku mezi Rakouskem a ČR. Kuchtová zdůraznila, že důvodem je loňská kolaudace JETE bez předchozích bezpečnostních opatření v elektrárně.

Podle Atomstoppu připraví Rakousko žalobu na Česko už v lednu

Podle hornorakouského protiatomového sdružení Atomstopp by měl pravděpodobný nový rakouský kancléř Alfred Gusenbauer už v prvních dnech fungování nové rakouské vlády pověřit ministra životního prostředí, aby podal žalobu proti České republice kvůli jaderné elektrárně Temelín (JETE). .

"Očekáváme, že spolkový kancléř Gusenbauer nejpozději v polovině ledna svému ministrovi životního prostředí uloží, aby podal žalobu proti Česku kvůli Temelínu," uvedl ve své zprávě Atomstopp.

Reklama

Související články

Ekologové zpochybňují kolaudaci Temelína

Jaderná elektrárna Temelín není zkolaudována, tvrdí to jihočeští ekologové, kteří na čtvrteční tiskové konferenci v Táboře znovu zpochybnili rozhodnutí vydané...

Výběr článků

Načítám