Hlavní obsah

Zelení navrhují veřejný diář poslance. Lidé by věděli, s kým se stýká a na čem pracuje

Právo, rsk

Pokud se zelení vrátí do Sněmovny, povedou si jejich poslanci veřejné internetové diáře, z nichž bude patrné, s kým se scházejí a na jakých zákonech pracují. Novinářům to ve středu oznámil advokát a lídr Strany zelených ve Středočeském kraji Václav Láska. Partaj si od diáře slibuje větší kontrolu nad poslancem i zvýšení důvěry v politiku.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Předseda Strany zelených Ondřej Liška v Poslanecké sněmovně

Článek

„Zákonodárce by si do diáře, který bude přístupný bez registrace a nebude možné ho zpětně měnit, povinně zapisoval veškeré schůzky s osobami, které se budou snažit ovlivnit jeho činnost jako poslance. To znamená, že až na oslavy narozenin dětí či návštěv kina by obsahoval všechno,“ vysvětlil Láska.

Podle něj by si poslanci měli v diáři vést také záznamy o své legislativní činnosti a veškerých schůzkách, poradách a konferencích souvisejících s určitým zákonem. „Tak bude existovat stopa o tom, na čem poslanec pracuje, a ne že najednou přijde s pozměňovacím návrhem k zákonu, o který se předtím vůbec nezajímal,“ dodal Láska.

Sankcí by za neuvedení schůzky byla podle něj ztráta důvěry veřejnosti. Sám si už svůj diář začal vést na webu SZ.

Navrhují další omezení

V rámci protikorupční strategie zelení dále hovoří o omezení poslanecké imunity, zvýšení trestů za korupci, vyvěšování veřejných zakázek na internetu, zrušení anonymních akcií a větší ochraně oznamovatelů korupce.

Předseda strany Ondřej Liška se ve středu vyslovil pro důslednou kontrolu polostátních firem jako ČEZ nebo Lesy ČR. „Hospodaření těchto firem je nepřehledné a nepodléhá veřejné kontrole. Nejvyšší kontrolní úřad nemá pravomoci do hospodaření nahlížet. Pokud se dostaneme do Sněmovny, chceme pravomoci NKÚ zvýšit a nastavit pravidla, kdo může v dozorčí radě těchto podniků za stát zasedat,“ uvedl Liška.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám