Hlavní obsah

Zelení napadnou pražské volby u Ústavního soudu, TOP 09 neztrácí naději

Právo, Marek Přibil, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Volby do pražského zastupitelstva stále mohou mít soudní dohru. Zelení chtějí poslat do dvou týdnů podání k Ústavnímu soudu poté, co Městský soud nevyhověl stížnosti zelených, SNK-ED a Věcí veřejných a označil volby v metropoli za platné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zleva Rudolf Blažek, Boris Šťastný, Bohuslav Svoboda (všichni ODS)

Článek

Podle informací Práva panuje v kuloárech pražské ODS a soc. dem. kvůli ÚS nervozita. Do Prahy totiž prý prosakují informace, podle nichž se na Ústavním soudu v Brně vedou debaty, že ústavní principy v hlavním městě opravdu porušeny byly. Naopak budoucí primátor Bohuslav Svoboda za ODS zůstává v klidu.

Někteří členové stran, které v Praze uzavřely modro-oranžovou koalici, se teď bojí, aby nebyly vyhlášeny nové volby. TOP 09 už o nich přemýšlí. Dělá si totiž naděje, že v důsledku emocí, které vyvolala koalice ODS a ČSSD, by mohla vyhrát s ještě větším náskokem než v říjnu.

Laudát: Voliči by to ODS a ČSSD spočítali

Podle předsedy pražské TOP 09 Františka Laudáta je pravděpodobnost zrušení voleb poměrně vysoká. „Musíme se na takovou alternativu připravit,“ řekl Právu Laudát.

Podle něj by volby měly pro ODS a ČSSD fatální důsledky: „Po tom, co předvedla ODS směrem k nám a sociální demokracie v Praze směrem k Jiřímu Dienstbierovi mladšímu, se domnívám, že výsledek by byl poměrně jiný.“

Bohuslav Svoboda se podle svých slov podáním k ÚS nezabývá. „Právo podat stížnost nebo žalobu má každý občan a každá strana, čili je to naprosto regulérní a legitimní. Samozřejmě soud musí rozhodnout nezávisle a dobře,“ řekl Svoboda Právu. Dodal, že z případného zrušení voleb nemá obavu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Demonstrace proti koalici ODS a ČSSD na Václavském náměstí

Předseda pražské ODS Boris Šťastný na dotaz Práva uvedl: „Podle informací, které mám k dispozici, i kdyby Ústavní soud uznal stížnost zelených jako oprávněnou, rozhodnutí by platilo až pro příští volby, nikoli zpětně.“

Stejný právní názor má šéf pražské soc. dem. Petr Hulinský a lakonicky dodal: „Když rozhodnou, že volby nebyly platné, tak se zúčastníme voleb nových.“ V soc. dem. prý žádné napětí nepociťuje.

SZ zastupuje kancelář Pospíšilova náměstka

Zelení podají stížnost během dvou týdnů, potvrdil včera Právu mluvčí SZ Tomáš Průša. Kdyby Ústavní soud na základě stížnosti vydal verdikt, že v souvislosti s rozdělením Prahy na sedm obvodů byly porušeny ústavní principy, konkrétně zásada rovnosti hlasů, záležitost by podle právních výkladů znovu projednal pražský městský soud.

„Ten by se musel držet názoru Ústavního soudu,“ řekl včera Právu Martin Šíp z advokátní kanceláře Korbel, Tuháček a partneři. Ta zelené zastupuje.

Pikantní je, že společníkem této kanceláře je náměstek ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) František Korbel. Nyní má pozastaven výkon advokacie po dobu výkonu funkce náměstka.

Stížnost bude podle advokáta Šípa postavena na hlavním problému, „který se týká porušení rovnosti aktivního i pasivního volebního práva“. Rozdělení Prahy do sedmi volebních obvodů poškodilo menší strany a nahrálo ODS a soc. dem., soudí zelení.

„V tuto chvíli analyzujeme rozhodnutí pražského městského soudu. Nevypořádal se se všemi našimi námitkami. Některé pominul,“ dodal Šíp.

ÚS by stížnosti věnoval adekvátní pozornost

Generální sekretář Ústavního soudu Tomáš Langášek včera Právu řekl: „Pokud by stížnost dorazila, tak nepochybně by to byla věc významná, a předpokládám, že Ústavní soud by tomu věnoval adekvátní pozornost.“

Pospíšil, který je současně místopředsedou ODS, jen uvedl, že každý má právo obrátit se na nezávislý soud. Ke Korbelovi poznamenal, že jako ministra ho zajímá práce, kterou náměstek pro úřad odvádí.

„Advokát Šíp zelené zastupoval už u městského soudu v Praze. Vnímám, že pokud jsem náměstkem ministra za ODS, není možná vhodné, aby kancelář, kde jsem společníkem, zastupovala stěžovatele v řízení, jehož důsledkem může být zneplatnění voleb v Praze a zpochybnění koalice ODS a ČSSD,“ řekl Právu Korbel s tím, že se Šípem proberou další postup.

Dienstbier: ČSSD by to měla těžké

Zastupitel a volební lídr ČSSD Dienstbier si myslí, že volby nebyly fér. „Druhá věc je, zdali ta neférovost dosáhla takové intenzity, že byla porušena ústavní práva. A vzhledem k tomu, jak se zachovala soc. dem., v případných opakovaných volbách bychom to samozřejmě měli velmi těžké.“ Z bleskového průzkumu agentury SANEP vyplynulo, že nové koalici nedůvěřuje 77 procent Pražanů.

Reklama

Související články

Schwarzenberg: Naděje v Praze byla potracena

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v úterý odpoledne peprně reagoval na noční dohodu ODS a ČSSD na koalici v Praze. Jednalo se na gynekologické klinice...

Výběr článků

Načítám