Hlavní obsah

Zelení a lidovci si vjeli do vlasů kvůli marihuaně

Právo, dan
PRAHA

Zelení a lidovci si vjeli do vlasů kvůli marihuaně. Ministr školství a první místopředseda zelených Ondřej Liška navrhl, aby uživatelé konopí nebyli kriminalizováni. Tím rozzlobil lidovce, kteří naopak prosazují, aby kuřáci a pěstitelé marihuany byly trestáni stejně jako v případě zneužití tvrdých drog.

Článek

"Ministr školství by neměl podávat návrhy, které umožňují užívání drog, a neměl by se podílet na jejich propagaci. Pana ministra neomlouvá jeho nízký věk a méně životních zkušeností,“ uvedla místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

:. Místopředsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrováfoto: Právo/Lukáš Táborský

Liška reagoval podobně. "Neomlouvá ani mládí, ani stáří. My reagujeme na striktní a nebezpečný návrh KDU-ČSL, který chce odstranit rozdíl mezi lehkými a tvrdými drogami,“ řekl Právu Liška.

Dodal, že nezastírá, že jsou všechny drogy nebezpečné, ale nemělo by se zamlčovat, že sociální nebezpečnost u měkkých drog je výrazně menší než u tvrdých. "Je realitou, že třicet procent žáků základních a středních škol se setká s marihuanou a je potřeba se k nim nestavět kriminalizujícím způsobem, který je více povzbudí na šikmé ploše,“ uvedl Liška.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila návrh trestního zákona, který začala projednávat Sněmovna, rozlišuje mezi užíváním měkkých a tvrdých drog. A sankce za užití konopí změkčuje. Nejvyšší možná sazba za vlastnictví většího než malého množství marihuany se zmenšuje ze dvou na jeden rok.

"Dekriminalizace je téma, ke kterému ještě společnost nedospěla,“ řekl Právu Pospíšil. Dodal, že již dnes soudci kuřáky trávy netrestají. "Praxe je taková, že soudy rozlišují měkké a tvrdé drogy,“ dodal Pospíšil.

Reklama

Výběr článků

Načítám