Hlavní obsah

Ze sbírek pro Asii se nakupují základní potřeby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hygienické potřeby, voda, potraviny a léky se budou v první fázi nakupovat z peněz, které lidé posílají na konta veřejných sbírek na pomoc obětem katastrofy v jihovýchodní Asii. Nezbytné potřeby jsou většinou zajišťovány přímo na místě na základě konkrétní situace. Prostředky budou později využity i k obnově postižených oblastí.

Foto: Jana Zechmeisterová
Článek

"My už jsme na místo odeslali první peníze, které v prvních dnech (po katastrofě) mohla využít německá partnerská organizace," řekl Jan Mrkvička ze společnosti Člověk v tísni. Peníze podle Mrkvičky sloužily k nákupu přikrývek, základních zdravotnických a hygienických potřeb, které byly přepraveny do zničené oblasti Mullaitivu na Srí Lance pomocí nákladních automobilů.

I když veřejnou sbírku vyhlásila organizace oficiálně až dnes, dary už se na kontě shromažďují několik dní. "Podle reakcí lidí, kteří nám permanentně volají, se dá odhadnout, že se tam několik milionů sejde," doplňuje.

Pomáhají esemesky

Peníze bude průběžně do oblasti posílat i mezinárodní organizace ADRA. Její česká pobočka prozatím na kontě shromáždila téměř dva milióny korun. Přispěla tomu i možnost zasílat drobné částky pomocí dárcovské textové zprávy. Za necelý den eviduje ADRA už téměř 95 000 došlých zpráv. Z každé dostanou oběti katastrof 27 korun.

Prostředky využívají místní pobočky ADRY po zhodnocení konkrétní situace. "Nákup věcí na místě je levnější, než dopravovat tam věci letadly," potvrdil ředitel Nadace ADRA Jan Bárta. Za nejefektivnější způsob pomoci považuje peněžní sbírky i Mrkvička. "Navíc se tím také zajistí, že se pomoc dostane přímo tam, kde je jí potřeba," uvedl.

První zásilku humanitární pomoci pro lidi postižené živelní katastrofou v Asii připravuje Česká katolická charita. Zásilka bude financována z části výtěžku Tříkrálové sbírky a za peníze dárců z Olomoucké diecéze. Balíky za téměř 300 000 korun budou podle mluvčí olomoucké charity Ivany Jeništové obsahovat tablety na úpravu vody, hygienické potřeby, gumové rukavice, čerpadla a agregáty. Věci budou letecky přepraveny do vesnice Una Watuna na Srí Lance.

Pomoc s obnovou poničených oblastí

Organizace se chtějí podílet i na následné obnově zničených oblastí. Projekty by mohly začít během několika týdnů. "Typově půjde například o opravy domů, projekty na podporu příjmových aktivit, programy pro sirotky nebo obnovu infrastruktury," dodává Mrkvička. Projektům bude předcházet delší průzkum. Organizace chtějí působit především v oblastech, které jsou na okraji největšího zájmu. Člověk v tísni je proto v kontaktu s partnery, kteří v Asii dlouhodobě působí, do Asie navíc vyšle svého pracovníka. Mezinárodní organizace ADRA má své pobočky v Thajsku, na Srí Lance i v Indonésii. Ve spolupráci s mezinárodní federací Caritas Internationalis bude postupovat také Česká katolická charita.

Konta pro finanční pomoc

Český výbor pro UNICEF vyhlásil sbírku pro pomoc dětem postiženým touto přírodní katastrofou. Finanční dary je možno zasílat na bankovní účet Českého výboru pro UNICEF:

č. 11771177/0300, var. symbol 800.

Sbírka je povolena Magistrátem hlavního města Prahy pod č. 139267/2004.

Reklama

Výběr článků

Načítám