Hlavní obsah

Že má Japonsko citlivější PCR testy? Nesmysl, používají stejné jako my, tvrdí SZÚ

Praha

V Japonsku se používají PCR testy na covid-19 od totožných výrobců jako v EU. Je prakticky vyloučeno, aby laboratoře v ČR, které mají povolení PCR testy provádět, používaly méně citlivé testy. Na dotaz ČTK to ve čtvrtek uvedla ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková.

Foto: Kham, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poté, co pět účastníků české olympijské výpravy mělo v Japonsku pozitivní testy na covid-19, se objevila informace, že za pozitivním výsledkem může být vyšší citlivost japonských testů.

Standardy testování na covid-19 a také jejich citlivost a validitu podle SZÚ nastavila jednotně Světová zdravotnická organizace (WHO) pro všechny kontinenty.

Z veřejně dostupného seznamu, který je zveřejněn na stránkách japonského ministerstva zdravotnictví, je možné podle SZÚ zjistit, že se v Japonsku používají testy od totožných výrobců jako v EU.

Roky dřiny, peněz i odložené mateřství přišly vniveč: covid chytila i volejbalistka Sluková

Domácí

„Je prakticky vyloučeno, aby laboratoře v ČR, které mají povolení PCR testy provádět, používaly 'jakési' méně citlivé testy,” uvedla Macková.

Všechny zapojené laboratoře podle ní deklarovaly, že používají diagnostiku schválenou pro použití v EU.

Podle SZÚ tedy není možné, aby někdo, kdo má nemoc covid-19, měl v ČR negativní výsledek PCR testu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Novináři na olympiádě v Tokiu jsou hlídáni, na jak dlouho opouští hotelVideo: AP

„Pokud je člověk v momentě testování PCR negativní, je považován za zdravého. Teoreticky může mít ale v sobě po vystavení nákaze již virus, který se v následujících hodinách v jeho těle pomnoží až do úrovně, kdy ji už testy zachytí. Tomu se říká inkubační doba,” napsala ČTK mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Variantou tedy může být, že účastníci, kteří měli v ČR negativní test, už v sobě nákazu měli, ale teprve po několika dnech se projevila. Možností je i to, že se nakazili až po negativním testu.

„Jestliže někomu vyjde v krátké době nejprve negativní a následně pozitivní test, velmi pravděpodobně byl viru vystaven v době po prvním testování,” uvedla mluvčí.

Na palubě speciálu do Tokia bylo nenaočkovaných víc. Nechtěli riskovat těsně před hrami

Domácí

Olympijský výbor čelí kvůli nákaze u členů výpravy ostré kritice. Premiér Andrej Babiš (ANO) považuje za skandální, že do Tokia letěl s výpravou lékař neočkovaný proti covidu-19.

Předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval a místopředseda Filip Šuman začali vyšetřovat události ohledně olympijského speciálu, kterým v pátek odletěli do Tokia Češi, u nichž se objevil koronavirus.

Předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser s tímto postupem nesouhlasí a domluvil se s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO), že události vyšetří jeho úřad.

Babiš odmítl povinné očkování. Možná v budoucnu, dodal Vojtěch

Domácí

Zatím jde o pět případů, počínaje lékařem Vlastimilem Voráčkem, kterého odhalily už testy na letišti v Tokiu, přes plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, trenéra beachvolejbalistek Simona Nausche a stolního tenistu Pavla Širučka po plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou.

Reklama

Výběr článků

Načítám