Hlavní obsah

Že jsou opatření účinná, nevěří ani polovina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V účinnost opatření proti koronaviru věří jen necelá polovina Čechů, přesně 48 procent. Plyne to z aktuálního výzkumu CVVM. Ještě na jaře jim přitom důvěřovalo 86 procent lidí. Průzkum je ze září a byl proveden ještě před tím, než začala krizová situace z přelomu září a října.

Článek

Víra v opatření klesala už během léta, z jarních 86 procent na 61 procent v červenci.

Postupně naproti tomu roste podíl lidí, kteří opatření proti koronaviru vnímají jako neúčinná. Z červnových 11 procent se zvýšil na 32 procent v červenci a 44 procent v září. „Je zjevné, že nárůst počtu nakažených jak v ohniscích výskytu, tak celoplošně, vede k postupnému nárůstu skepse, která se již téměř vyrovnala s optimistickým hodnocením," uvedli autoři průzkumu.

CVVM poukázalo na to, že pohled lidí na účinnost opatření souvisí s důvěrou k vládě Andreje Babiše (ANO). Z lidí, kteří vládě důvěřují, opatření považuje za účinná 64 procent. Z účastníků průzkumu, kteří vládě nevěří, se tak vyjádřilo 32 procent.

V otázce rozsahu protikoronavirových opatření ubylo v září na 60 procent lidí, kteří je hodnotí jako přiměřená. V červenci to bylo 66 procent, v červnu přes 70 procent. Příliš málo opatření bylo v září podle 23 procent dotázaných, v červnu podle méně než desetiny. Nad deseti procenty se drží podíl lidí, podle kterých je opatření příliš mnoho.

Nakupování vláda lidem zakázat nechce

Koronavirus

„V hodnocení (ne)srozumitelnosti zavádění opatření byla veřejnost rozdělena téměř půl na půl. Jen o několik málo procent převažuje názor, že opatření jsou srozumitelná," uvedlo CVVM. Srozumitelná jsou opatření podle 52 procent lidí, nesrozumitelná podle 46 procent.

Podobně zhruba stejně lidí vidí jako účinná a neúčinná opatření státu pro podporu ekonomiky zasažené omezeními kolem koronaviru. Za účinná je považuje 42 procent Čechů, nefungují podle 41 procent. Sedmnáct procent lidí uvedlo, že neví.

Reklama

Výběr článků

Načítám