Hlavní obsah

Že byl květen chladný? Omyl, celosvětově byl třetí nejteplejší v historii

Ač tomu počasí v Česku příliš nenasvědčovalo, v celosvětovém měřítku zaznamenali meteorologové letos v květnu nadprůměrně vysoké teploty. Uplynulý měsíc se tak stal třetím nejteplejším květnem v historii zaznamenávání teplot, zařadil se tak za roky 1998 a 2005.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Podle vědců z amerického Národního úřadu pro oceány a ovzduší (NOAA) činila celková průměrná teplota na Zemi v květnu 15,46 stupně Celsia, což je třetí nejvyšší hodnota od roku 1880, kdy se začaly vést globální klimatické záznamy.

Vyšší než průměrné teploty zaznamenalo mnoho oblastí světa včetně většiny severní Sibiře, západního Ruska, severní a východní Evropy či centrální Austrálie.

Foto: NOAA

Květen 2013 byl také 37. po sobě jdoucím květnem a 339. po sobě jdoucím měsícem, kdy celosvětová průměrná teplota byla nad 14,8 stupně Celsia, tedy nad průměrnou teplotou 20. století. Podle NOAA sněhová pokrývka na severní polokouli byla v květnu třetí nejmenší za dobu pořizování záznamů a pokrývala plochu 16,1 miliónu čtverečních kilometrů.

Česko bylo na průměru

V Česku lidé vnímali letošní květen jako velmi studený, podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl ale s průměrnou celkovou teplotou 12,5 stupně jen desetinu stupně pod dlouhodobým průměrem.

Rekordně nejchladnější květnem od roku 1961, kdy se v tuzemsku začal měřit dlouhodobý průměr, zažilo Česko v roce 1991 s průměrnou měsíční teplotou 8,9 stupně, další studené květny byly v roce 1980 (9,7 stupně) a 1962 (9,8 stupně).

Teplé květny byly naopak na přelomu tisíciletí v období 2000 až 2003, z nichž nejteplejší byl květen 2002 s průměrnou teplotou 15,5 stupně. Dlouhodobý trend je podle ČHMÚ slabě vzestupný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám