Hlavní obsah

Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, Hegera vyzvaly k rezignaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odbory ve zdravotnictví a sociálních službách v úterý vyhlásily stávkovou pohotovost a zároveň vyzvaly ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) k odstoupení. Heger podle nich řízení resortu nezvládá. Prohlášení více než 130 delegátů celostátní konference poskytla Marie Klírová z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Článek

Odbory kritizují současnou situaci ve zdravotnictví i kroky, které chystají ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí a vláda. "Většina kroků ministerstva zdravotnictví a vlády vede ke zhoršování dostupnosti zdravotní péče, včetně dostupnosti lázeňské péče pro pojištěnce zdravotních pojišťoven, ohrožuje veřejné zdraví, rozbíjí solidárně nastavené systémy a poškozuje zaměstnance a pacienty," stojí v prohlášení.

S tím ale resort důrazně nesouhlasí. "Jediný, kdo v posledních letech znejistil pacienty a bral si je jako rukojmí, byli bohužel právě lékaři, lékařská komora a jejich odborový svaz, když v rámci své stávkové aktivity chtěli opustit své pacienty připoutané na lůžka," ohradil se proti stanovisku odborů mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Delegáti v prohlášení rovněž odmítli plány ministerstva na zrušení zhruba 6000 lůžek v nemocnicích, zavedení dvousložkového pojistného či ohlášené omezení peněz pro lázně od zdravotních pojišťoven. Trvají na zachování tarifních platů a odmítají plány na takzvané pásmové odměňování.

Odborářům se nelíbí také snížení dotací pro poskytovatele sociálních služeb. Požadují, aby dotace stouply na 8,5 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám