Hlavní obsah

Zdravotní sestry nebudou muset mít vysokou školu, souhlasili senátoři

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátoři ve čtvrtek schválili zákon o podmínkách získávání a uznávání způsobilosti k výkonu nelékařských zdravotnických povolání. Ten se primárně týká vzdělávání zdravotních sester, ale upravuje i zavedení odborné způsobilosti k výkonu povolání „terapeuta tradiční čínské medicíny“ a „specialisty čínské medicíny“.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD)

Článek

Právě témata čínské medicíny a léčby dětí s poruchami autistického spektra prostřednictvím behaviorální analýzy se staly na několik hodin tématem vystoupení řady senátorů.

Uzákonění podoby vzdělávání pro poskytovatele čínské medicíny, které se do návrhu dostalo formou poslanecké iniciativy, lékaři z řad senátorů vesměs kritizovali a připomínali, že z hlediska moderní vědy jde spíše o léčitelství než léčení. Proti byla i Česká lékařská komora. [celá zpráva]

Novela má však především zajistit, že zdravotní sestry už nebudou do budoucna potřebovat vysokoškolské vzdělání. Stačila by jim střední zdravotnická škola a rok vyšší odborné školy. Změna by měla nastat již od září. Model zvaný 4+1 nahradí dosavadní systém, kdy sestra musí po střední škole projít ještě tříletým bakalářským studiem.

Na schválení novely apeloval ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), který senátory upozornil, že vrácení normy do Sněmovny prohloubí nedostatek sester, neboť se změny fakticky posunou o další školní rok.

Senát normu nakonec těsnou většinou přítomných schválil.

Reklama

Výběr článků

Načítám