Hlavní obsah

Zaznělo, že mě jmenuje, řekl Stropnický po setkání se Zemanem s vojenskou knížkou v ruce

• Aktualizováno

Po Andreji Babišovi (ANO) a Pavlu Bělobrádkovi (KDU-ČSL) přivítal ve středu prezident Miloš Zeman na Pražském hradě kandidáta na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). Zatímco Chovanec jen nemá signály, že by neměl být jmenován, Martin Stropnický přímo potvrdil, že zaznělo, že bude jmenován ministrem obrany. Zeman večer všechny setkání zhodnotil jako korektní.

Martin Stropnický po setkání s prezidentemVideo: Novinky

 
Článek

Stropnický podle svých slov bude jmenován ministrem obrany, byť připustil, že by jej prezident viděl raději na ministerstvu zahraničí či kultury. Zná i termín jmenování, který však neuvedl s tím, že to bude do konce ledna.

K prezidentovi si Stropnický přinesl i svou vojenskou knížku, kterou následně ukázal i novinářům. Zeman prý Stropnickému řekl, že si váží jeho odvahy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Stropnický ukazuje svou vojenskou knížku.

Zeman položil Stropnickému i „kontrolní otázku” na počet tanků české armády, kterou budoucí ministr správně zodpověděl. Stropnický si rozhovor pochvaloval jako dialog a ocenil Zemanův zájem o resort.

Prezident přijal posledního kandidáta v půl sedmé večer. Poté všechny setkání zhodnotil. „Všechna setkání s ministry proběhla v korektní atmosféře. Zajímal jsem se o jejich odbornou vizi v jejich resortu a ocenil jsem ty kandidáty na ministry, kteří se zabývali problematikou tohoto resortu dlouhodobě, a to zejména kandidáty na ministra zdravotnictví a na ministra dopravy,“ uvedl Zeman podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Milan Chovanec (ČSSD) po jednání s prezidentem

Kandidát na ministra vnitra Milan Chovanec patří mezi ty kandidáty, vůči nimž měl Zeman jisté výhrady. Po setkání nicméně místopředseda ČSSD uvedl, že žádné signály nasvědčující možnému nejmenování nemá.

Chovanec se na Hradě zdržel déle než ostatní kandidáti. Jak však novinářům přiznal, zdržel se proto, že požádal šéfa hradního protokolu, aby jej provedl po jinak uzavřených místech.

Odborníci Němeček a Prachař

U prezidenta byl i kandidát na ministra zdravotnictví Svatopluk Němeček. Po schůzce řekl, že Zeman jeho plánované kroky podpoří.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Svatopluk Němeček po schůzce s prezidentem

Kandidát na ministra dopravy Antonín Prachař (ANO) byl u prezidenta ve středu jako poslední. Přišel až na půl sedmou. Za prioritu považuje stabilizaci paralyzované instituce Ředitelství silnic a dálnic. Zmínil také dokončení dálnic, především napojení na rakouskou síť.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Kandidát hnutí ANO na ministra dopravy Antonín Prachař odchází ze schůzky s prezidentem.

Zeman si po setkání se všemi kandidáty pochvaloval jeho odbornost, stejně jako u Němečka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám