Hlavní obsah

Zavřou se další okresy? Čísla ukazují na Náchod, Hradec Králové či Tachov

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ve středu nevyloučil uzavření dalších regionů při zhoršení epidemiologické situace. Nyní nesmějí vycestovat lidé z okresů Cheb, Sokolov a Trutnov, ostatní občané zase nemohou do oblastí přijet. Další na řadě jsou v počtu nakažených okresy Náchod, Hradec Králové a Tachov.

Článek

„Během dvou nebo tří týdnů může být situace v celé zemi stejně vážná jako v uzavřených okresech. Nelze proto vyloučit, že bychom takto pokračovali i v dalších lokalitách,“ nastínil ve čtvrtek Blatný.

Blatný nevyloučil uzavření dalších regionů

Domácí

Zavřené jsou nyní tři okresy. V Chebu se podle dat ministerstva zdravotnictví nakazilo 2464 lidí na 100 tisíc obyvatel za posledních 14 dní, v Trutnově 2576 a v Sokolově 2486.

Jen o trochu lepší je situace v okresech Tachov (2107), Náchod (2060) a Hradec Králové (1804). Pokud by tak ministerstvo přistoupilo k dalšímu uzavření, tyto tři okresy jsou nyní v počtu nakažených na řadě.

Blatný mění strategii: Už žádné další restrikce, teď už je to na každém z nás

Domácí

Při případném uzavření dalších okresů budou hrát roli zřejmě i nemocniční kapacity. Ve zmiňovaných okresech je vysoký počet nově nakažených lidí starších 65 let, kteří patří k rizikové skupině, a končívají tak častěji v nemocnicích. Za posledních 14 dní se v Náchodě na 100 tisíc osob nakazilo 1621 lidí starších 65 let, v Tachově 1630 a v Hradci Králové 1243.

Mezi okresy, kde je nákaza naopak nejméně rozšířená, patří Kroměříž, Zlín, Ostrava, Uherské Hradiště, Jeseník nebo Vsetín.

Data napovídají tomu, že situace je nyní horší v Čechách než na Moravě, jak už dříve upozornil Blatný. „Západní část republiky je na tom nejhůře, jejich nemocnice jsou nejvíce zatížené. V těchto krajích je také pravděpodobnější britská mutace,” uvedl.

Kde se lidé nejčastěji nakazí? Ve školách nebo v zařízeních sociálních služeb

Koronavirus

Celkově však situace v celé České republice není dobrá. Nemocnice se stále potýkají s nedostatkem personálu a vysokým počtem pacientů. V některých krajích je vyčerpaná téměř veškerá kapacita nemocnic.

Vysoký je také počet těžkých případů, rozšiřuje se i britská mutace.

Britská mutace kosí i mladé, zhoršení přichází rychle

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám