Hlavní obsah

Zavřením Džbánu chtějí vynutit zástavbu

Aktualizováno

S velice rozhořčenými reakcemi se setkalo oznámení společnosti Molepo, vlastníka areálu Džbán, o tom, že se letošní sezona konat nebude. A to kvůli údajnému havarijnímu stavu. Společnost, která nemovitosti získala v roce 2012 v dražbě pořádané ministerstvem financí, jedním dechem mluví o developerské zástavbě.

Foto: Petr Janiš, Právo

Koupaliště Džbán letos v lednu. Celé okolí Džbánu je součástí přírodního parku Šárka – Lysolaje.

Článek

„Jsme nuceni areál Džbán včetně koupaliště a přilehlých ploch pro sezonu 2022 uzavřít. Hlavním důvodem je havarijní stav areálu,“ stojí v prohlášení firmy Molepo, zveřejněném jak na sociálních sítích, tak na webu koupaliště Džbán.

Budovy chátraly už v roce 2012 a společnost velmi dobře věděla, v jakém stavu areál kupuje
Petr Palacký, zastupitel

Za svůj cíl uvedlo Molepo komplexní revitalizaci nádrže Džbán a také bytovou výstavbu na pozemcích na Evropské třídě a podél budovy Cube. Ty jsou však dosud zelené a roste zde i lesík.

Foto: Petr Janiš, Právo

Koupaliště Džbán letos v lednu. Celé okolí Džbánu je součástí přírodního parku Šárka – Lysolaje.

Společnost dokonce chce, aby se obyvatelé Prahy 6 podíleli na návrhu developerského projektu. Přitom radnice Prahy 6 už v roce 2013 zástavbu okolí Džbánu odmítla. Na magistrátu však leží dva zatím neschválené podněty ke změně územního plánu.

Na nový byt v Praze je potřeba 16 ročních mezd

Ekonomika

„Postup společnosti Molepo jeví některé znaky vydírání. S poukazem na špatný stav budov odmítá areál otevřít a snaží se tímto způsobem na Praze 6 a hlavním městě vynutit souhlas se změnou územního plánu. Budovy přitom chátraly už v roce 2012 a společnost velmi dobře věděla, v jakém stavu areál kupuje,“ reagoval pro Právo zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených Petr Palacký.

Připomněl, že pozemky byly roku 2012 oceněny jako nezastavitelné na částku 150 korun za m2, dnes nepředstavitelně nízkou. Společnost s omezeným ručením Molepo dosud v českém prostředí skrývá své vlastníky za akciovou společností registrovanou na Maltě.

V evidenci skutečných majitelů nebyl ještě v pondělí o vlastnících české firmy veden žádný údaj. Podle maltského obchodního rejstříku však nejméně dva ze čtyř akcionářů Molepo Holding Ltd. mají vazbu na ODS.

Loni přibylo 34 tisíc bytů. Nestačí to

Ekonomika

Jedním z nich je podnikatel a konkurzní správce Petr Šikoš, jehož před časem zachytili fotografové v Toskánsku s expremiérem ODS Mirkem Topolánkem a lobbistou Markem Dalíkem.

Druhým je současný energetický expert pražské ODS Vladimír Schmalz, dříve šéf fúzí a akvizicí ČEZ, pak šéf výboru pro územní rozvoj pražského zastupitelstva. Podle maltských dokumentů se stal akcionářem Molepo Holding Ltd. v roce 2019.

Jak Schmalz Právu sdělil, do společnosti vstoupil, protože se mu líbil plán vytvořit „moderní a dostupné bydlení v krásné lokalitě v kombinaci s revitalizací tradičního místa pro široké volnočasové a kulturní aktivity“.

Aby se metro líbilo: pražská podzemka očima kunsthistoričky

Cestování

„Přestože jsme v minulosti i v roce 2019 s novým nájemníkem investovali nemalé finanční prostředky do vylepšení podmínek pro návštěvníky, současný stav areálu vyžaduje celkovou rekonstrukci a pro svoji udržitelnou budoucnost také masivní investice. Investice se při existenci investiční nejistoty, vytvořené liknavostí Prahy 6 a její nespoluprací na celkovém urbanistickém řešení lokality, nedá bohužel zodpovědně naplánovat,“ argumentoval Schmalz.

Řešení je podle Palackého nasnadě, společnost může prodat pozemky hlavnímu městu, které o koupi projevilo opakovaný zájem.

„Ovšem bez jakýchkoli dalších podmínek souvisejících s prolomením výstavby. Celé okolí Džbánu je součástí přírodního parku Šárka – Lysolaje a masivní výstavba na úkor stávajících zelených ploch zde nemá co dělat,“ dodal Palacký.

Vnímám to jako nátlakovou hru

Oznámení vlastníka pražského areálu Džbán s oblíbeným koupalištěm, že se letošní sezóna konat nebude, protože nemůže stavět, se nelíbí pražskému radnímu pro majetek Janu Chabrovi (TOP 09). „Vnímám to jako nátlakovou hru,“ řekl Právu Chabr.

Řešení, aby město areál prostě vykoupilo, na které upozornil zastupitel Prahy 6 za Stranu zelených Petr Palacký, podle Chabra zatím nebylo možné realizovat.

Koupání a plavání v Praze: Tipy kam vyrazit k vodě

Tipy na výlety

„Jsou k tomu vždycky potřeba dva. Abyste něco koupil, musí někdo chtít prodat, vyvlastnit to nelze. Je obrovskou chybou, že město areál nekoupilo v dražbě v roce 2012,“ doplnil Chabr.

Praha 6: Za zavření neneseme odpovědnost

Radnice Prahy 6 uvedla, že za uzavření koupaliště Džbán pro letošní sezonu nenese odpovědnost, podle mluvčího Jiřího Hannicha jde čistě o rozhodnutí vlastníka.

„Je pro nás zarážející, že se společnost Molepo upnula na veřejné komentáře namířené vůči Praze 6 namísto toho, aby se postarala o objekty v areálu koupaliště, které chátrají. A podobně je s podivem, že investor podmiňuje otevření areálu změnou územního plánu,“ sdělil Právu mluvčí Jiří Hannich.

Radnice podle něho zatím nevyjádřila žádné stanovisko k možné zástavbě. „Ale z obecného hlediska nám dává smysl, pokud bychom v rámci dohody obdrželi do správy pozemky, které můžeme využít k rozvoji dané lokality a ve prospěch veřejnosti. Tomuto principu se v zásadě nebráníme, je pro nás akceptovatelný,“ doplnil Hannich.

Reklama

Výběr článků

Načítám