Hlavní obsah

Zavřené školy? V Evropě se i přes přísná opatření nejmenší žáci učí dál

Novinky, mso, jas, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco některé země kvůli epidemii koronaviru zavírají školy, jiné se snaží, aby se alespoň nejmladší ročníky dál učily a nemuseli s nimi rodiče zůstávat doma. V České republice jsou školy zavřené od poloviny října, ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) původně sliboval jejich otevírání na začátku listopadu alespoň pro žáky prvního stupně, v úterý ale uvedl, že k tomu zatím nedojde.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

K úplnému uzavření škol přistoupil v rámci lockdownu Izrael, jemuž drastická opatření podle všeho pomohla. Země tak nyní může přistupovat k rozvolňování restrikcí a žáci 1. až 4. tříd by se od listopadu měli vrátit do školních lavic.

Od 19. října jsou na dva týdny uzavřeny školy v Severním Irsku, v celé Velké Británii se ale školy zatím zavírat nebudou.

Školy zůstanou zavřené i po 2. listopadu

Domácí

Také Slovensko se pod dojmem špatných čísel s novými případy rozhodlo zavřít školy až do 27. listopadu. Opatření se nicméně netýká první stupně základních škol, jeslí ani školek.

Nejmenší děti (1. až 3. ročník) mohou chodit do škol i v sousedním Polsku, kde jinak byla rovněž zavedena distanční výuka.

V Itálii je distanční výuka rovněž zavedena, nicméně až od druhého stupně výše. Situace se v zemi, která se stala prvním ohniskem epidemie v Evropě, se každým dnem prudce zhoršuje, a tak je otázka, zda nebude nutné opatření zpřísnit, což by se mohlo dotknout i škol.

Podobná situace jako v Itálii panuje také v sousedním Španělsku. Školy tam zůstávají otevřené, ale statistiky hovoří jasne - nakažených rychle přibývá podobně jako ve zbytku Evropy.

Značně nepřehledná je situace v Belgii, kde se zavedená opatření neliší jen podle regionů, ale často i podle měst a dokonce čtvrtí. Informace se navíc často mění z hodiny na hodinu. Rodiče, žáci a studenti se tak často dostávají do situace, kdy musí na poslední chvíli zjišťovat, zda jejich škola zůstala otevřena.

Brusel zpřísnil omezení, Belgičané kritizují nesoulad úřadů

Evropa

V Německu se chystají kvůli koronaviru výrazně zpřísňovat opatření. Narozdíl od jara, kdy se tam školy a školky uzavřely, nyní ale vláda zachování jejich provozu označuje za prioritu pro chod ekonomiky. Stejně tak by měly školy zůstat otevřené rovněž v sousedním Rakousku.

V České republice jsou školy s výjimkou speciálních uzavřeny od 14. září. Končící ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) při zavádění opatření sliboval, že bez ohledu na vývoj epidemie se žáci navštěvující první stupeň bezpodmínečně vrátí do lavic od 2. listopadu. Později ale začal svá vlastní slova relativizovat a v úterý nakonec oznámil, že se tak nestane.

Roman Prymula: Děti se 2.11. do škol nevrátíVideo: Česká televize ČT24

Reklama

Výběr článků

Načítám