Hlavní obsah

Zavřela menšina škol. Radši jsem si to šla ověřit, svěřila se matka v Ostravě

Právo, Jiří Mach, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Hekticky vyhlášená jednodenní stávka omezila ve středu podle informací z krajů provoz v tisících školách v republice, ale jen malá část zavřela na celý den brány úplně.

Foto: David Taneček, ČTK

Na Gymnáziu J. K. Tyla v Hradci Králové podpořilo školní stávku několik učitelů. Provoz gymnázia byl pouze omezen.

Článek

Před Základní školou Březinova v Ostravě bylo ve středu o půl osmé ráno pěkně živo. Školáci zde čekali, až je vpustí dovnitř. I když se škola ke stávce nepřipojila, někoho informace o protestu přece jen znejistila.

„Raději jsem to šla ještě zkontrolovat, zda škola stávkuje, či ne. Na webu totiž mají, že se stávka s největší pravděpodobností konat zde nebude. Jsem taková opatrná. U dvou dalších dětí totiž škola stávkuje,“ svěřila se Právu jedna z maminek, která přivezla autem před školu jedno ze svých tří dětí.

„Ty další dvě hlídá babička, takže to zvládáme. Akorát nevím, zda ta stávka k něčemu bude, když někdo stávkuje a někdo nestávkuje. Mám v tom zmatek,“ pousmála se žena.

„Malý slyšel v televizi ve zprávách, že bude ve středu ve škole stávka a měl radost. Když pak zjistil, že teda u nich ve škole stávka nebude, tak byl chvíli smutný, ale my jsme mu hned vysvětlili, že kdyby byla stávka, tak by nemohl pak odpoledne do juda,“ líčila zase další matka, která vedla syna ve středu ráno do Základní školy Březinova v Zábřehu.

Škola se žákům omluvila za nestávkování

Domácí

Ke stávce učitelů se připojila ZŠ Jana Amose Komenského v přerovské místní části Předmostí. Zůstala sice otevřená, výuka tu však neprobíhá. Učitelé jen děti hlídají a dělají s nimi různé aktivity.

„To, jaké si zvolí, jsme nechali na učitelích. V některých třídách dělají různé rukodělné práce, v dalších se promítají filmy, někteří kantoři zase vyrazili s dětmi na výlet či exkurzi do okolí,“ řekla Právu ředitelka školy Věra Václavíčková.

Škola chce podle ní touto formou protestu upozornit na to, že se ze školství může vyvinout instituce hlídající děti, která jim nedokáže zajistit kvalitní vzdělání. Rodiče si přitom sami mohli zvolit, zda své děti do školy pošlou. „Doma zůstalo jen méně než deset procent z nich,“ doplnila ředitelka.

Vláda definitivně rozhodla o platech učitelů. Do tarifů půjde osm procent

Domácí

Školy, které jen omezily provoz, nestávkující pedagogy někdy přiřadily na hlídání k dětem prvního stupně, protože starší ročníky se dokážou o sebe doma postarat.

Na jedné z pražských škol to ale udělali obráceně. Zavřeli první stupeň.

„Rodiče dětí ze druhého stupně řeší, zda, když se jejich potomci náhradního programu nezúčastní a do školy nepůjdou, musí napsat omluvenku a co tam napsat,“ řekla Právu jedna z matek, která byla na rozpacích i z toho důvodu, že ve škole je počet omluvenek omezen.

Šéf Asociace ředitelů základních škol Michal Černý nad tím kroutil hlavou. „To se tam snad nemůže počítat, to mi připadá úplně absurdní,“ řekl Právu.

Asociace ředitelů stávku nepodporuje

Jeho asociace sdružuje přes 250 škol s více než 5700 učiteli. Podle Černého jen 18 procent ze sdružených škol zcela zavřelo, dalších 16 procent provoz omezilo. Dvě třetiny se vůbec nezapojily. Podle dřívějších odhadů odborů se však do stávky chtěla pustit většina z 9600 škol.

Už to není o penězích. Odmítáme dlouhodobou nekoncepčnost školství
z prohlášení gymnázia v Plasech

Černý připomněl, že jeho asociace stávku nepodporuje, protože mu tahanice o to, zda dát dvě procenta na odměny, nebo je přihodit k osmiprocentnímu zvýšení tarifů ředitelům, připadají malicherné. Žádný z ředitelů však prý ve stávce nebránil.

Odbory však zaznamenaly i opačnou zkušenost. „Mám tu podněty ze tří pražských škol, kde jim stávku ředitelé vyloženě zakázali. Ano, vyhlásili jsme ji na poslední chvilku, ale na druhou stranu někteří zřizovatelé (většinou obce a kraje, pozn. red.) dali najevo, že by se jim nelíbilo, kdyby se v jejich školách stávkovalo,“ řekl šéf školských odborů František Dobšík.

Už to není o penězích

Důvody pro urychlené vyhlášení stávky se ztrácejí v číslech. Odbory žádaly navýšení tarifů o 10 procent s tím, že zbyde i dost peněz na odměny. Vláda však v pondělí schválila, že se bude zvyšovat tarifní základ o osm procent a dvě procenta půjdou na odměny. Obě strany se pak přetahovaly, kdo pracuje se špatnými čísly.

Některé školy berou stávku jako symbolický protest vůči celkové situaci. „Škola bude ve středu uzavřena, obědy budou dětem odhlášeny. Hlavním důvodem, proč se naše škola ke stávce přidala, není jen výše platů, ale celková situace ve školství, např. inkluze, podfinancování, nedostatek učitelů a prestiž učitelského povolání,“ stojí na stránkách ZŠ Český Brod v Tyršově ulici.

„Už to není o penězích. Odmítáme dlouhodobou nekoncepčnost školství, která se prezentuje jako neschopnost pedagogů učit. Poukazujeme na stoupající nejistotu v pravidlech konání povinné části maturitní zkoušky. Nesouhlasíme se zkreslenými informacemi ohledně navyšování platů učitelů, které má veřejnost vnímat jako naši nenasytnost,“ napsalo Gymnázium Plasy na Plzeňsku, které rovněž zastavilo provoz.

V životě neměli tolik peněz, učitelé stojí za vládou. Babiš se tvrdě pustil do odborů

Domácí

Komunikace není problém

Podle Černého komplikace spíše než na školy padají na zřizovatele. „Shánějí pro děti náhradní pobyt. Ale nevím o tom, že by to někde nevyřešili. Pro nás ředitele ty problémy nejsou tak markantní,“ uvedl.

Rodiče by měli podle něj být plně informováni. „Všichni máme weby, komunikační systém s rodiči. Není problém během pěti minut e-mailem informovat je o čemkoli,“ řekl.

Odboráři tvrdí, že také dávali pokyny. „Pokud se někteří rozhodli až v úterý odpoledne, tak ať jen prohlásí podporu, ať se oblepí, ať to těm starším děckám vysvětlí, ale rozhodně ať neuvedou rodiče do situace, kdy z ničeho nic ze dne na den uzavřou školu,“ popsal Dobšík.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám