Hlavní obsah

Zavadil: Než výsledky voleb je pro mě důležitější názor odborářů

Novinky, jas, jim

Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil odpověděl během on-line chatu na Novinkách také na dotaz, zda by odboráři neměli respektovat výsledek voleb, v nichž občané upřednostnili politiku úspor. Na to Zavadil odpověděl, že je pro něj důležitější, co po nich požadují členové odborů.

Foto: Právo

Předseda ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

„Za prvé bych Vás chtěl opravit, že to nebyla většina občanů této země. Pokud si umíte spočítat výsledky voleb, tak to bylo 33 procent občanů této země. Pro mě je důležitější, co po nás požadují naši členové, a jak asi nevíte, tak počet našich členů mnohonásobně převyšuje počty členů všech politických stran,“ uvedl doslova Zavadil na dotaz jednoho z čtenářů.

Během chatu také několikrát zkritizoval způsob, jakým chce vláda ke snižování deficitu rozpočtu dojít. „Největším nepřítelem snižování deficitu státního rozpočtu byla Topolánkova a tato vláda, protože její opatření ve snižování příjmů a škrty na výdajové straně zákonitě vedou k zpomalení a zastavení ekonomického růstu jako nejlepšího a nejpřirozenějšího stabilizátoru veřejných financí,“ vysvětlil čtenářům Novinek Zavadil.

Uvedl rovněž, že pokud vláda bude s nynější politikou pokračovat i po generální stávce, chystají odbory další protesty.

„Odbory jsou dnes jedinou institucí, která je schopná za podpory občanské veřejnosti něco změnit. Budou tak akční, jak budou aktivní její členové. Proto Vás vyzývám, vstupte do odborů,“ vyzval mimo jiné šéf odborového hnutí.

Odbory chtějí ještě s vládou jednat

Odboráři se ke stávce rozhodli po neúspěšném vyjednávání s kabinetem premiéra Petra Nečase (ODS). Vadí jim plánovaná úsporná opatření, jako je snížení objemů financí na platy státních zaměstnanců či změny platového systému. Odborářům se nelíbí ani skutečnost, že vláda zákony ve Sněmovně prosadila za pomoci stavu legislativní nouze.

Vedle státních zaměstnanců připravují na 15. prosince protest i pracovníci ozbrojených složek, kteří nemohou ze zákona stávkovat. Protesty podporují i další odborové svazy.

Odbory i vláda chtějí o vzniklé situaci ještě dále jednat, kabinet však již dopředu avizoval, že od svých plánů neustoupí. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám