Hlavní obsah

Zásah do srdce

Novinky, Pavel Verner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O Vánocích jsme byli a vždycky budeme o něco citlivější než v jiné dny roku. Proto nás možná šéf lidovců Miroslav Kalousek zasáhl přímo do srdce, když v den před-štědrovečerní předložil ve Sněmovně návrh, aby jemu a kolegům v obou parlamentních komorách byla snížena životní úroveň.

Foto: Archiv Regionu Slovácko

Gastrofestival v Muzeu v přírodě Rochus

Článek

Takový návrh se dal předložit kdykoli během roku. Tenhle šikovný výběr vánočního termínu, kdy veřejný práh citlivosti jest navýšen, dokazuje, že Kalousek je politický profesionál, že to umí, že zná, jak zabrnkat na strunu našich sympatií.

Kdy jindy by nejvyšší zastupitelé měli svým voličům demonstrovat vůli jednat poctivě a nesahat zbytečně do jejich poplatnických kapes, kdy jindy by měli projevit křesťanskou skromnost! Jde pochopitelně a především o privilegium zvané zdvojené výhody. Někteří zákonodárci pobírají ke svému platu cestovní náhrady od 18 do 28 tisíc korun měsíčně. Jenže zároveň si třeba nechávají proplácet letenky z Prahy do Ostravy a zpět, ba jiní, funkcí obtížení, k těm náhradám mají také služební auto se služební benzinovou kartou. To už pochopitelně není jen rozmařilost či nenajedenost... Jen oni mohou sami sebe potrestat, peníze si odebrat.

Kalouskův návrh týká se i snížení diet při zahraničních cestách. Ty činí 2,5násobek diet běžných. V tomto směru bychom snad k poslancům a senátorům ani nebyli tak přísní. V zahraničí je přece jen dráž než doma a žádný volič snad nechce, aby jeho zastupitel vypadal před zahraničními kolegy jako chudák, co si nemůže dovolit pozvat někoho na oběd či objednat u stolu rundu. Pokud jde však o ty letenky a o funkcionáře se služebním autem, těžko se chápe, že se vůbec v Parlamentu ČR mohla někdy ujmout taková vyžírkovská drzost.

Kalouskův návrh má však podstatnou slabinu, a tou je naše zkušenost s ochotou poslanců a senátorů odebírat si své nelogické výhody. Připomenout mohu tanečky kolem odebrání doživotní imunity za činy spáchané v době výkonu mandátu, pokud není poslanec či senátor vydán policii, nebo grotesky kolem snižování jejich platů. Kalousek může navrhovat ostošest, když ví, že jeho kolegové si na své penízky stejně nebudou chtít sáhnout, že nikomu z nich svým návrhem pravděpodobně neublíží. Třeba jim teď všem křivdím, ale zatím nemám důvod myslet si něco jiného.

Vážnost svého návrhu může ovšem Miroslav Kalousek dokázat velice snadno. Stačí, když zajistí, až se o tom bude v únoru hlasovat, aby celý poslanecký klub KDU-ČSL, a to bez výjimky, jeho návrh podpořil. Aby tak učinili i koaliční partneři, vždyť jim má čím pohrozit. Pak se jeho iniciativě můžeme poklonit.

PRÁVO 27. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám