Hlavní obsah

Západ Čech ohrožuje nebezpečný bolševník

Právo, František Kšajt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedovatá rostlina bolševník velkolepý se rozšiřuje po celé republice a svou nekontrolovatelnou invazí ohrožuje lidi. Postižen je zejména Karlovarský kraj, ale lokalit, kde bolševník roste, je už v celé zemi přes 600. Jeho rozšiřování se zatím nedaří účinně zabránit. Náklady na likvidaci rostliny jdou do desítek tisíc korun.

Článek

Nejvíc je bolševníkem postiženo území CHKO Slavkovský les, a to zvláště kolem Mariánských Lázních. Na likvidaci této lidem nebezpečné rostliny chtějí letos Mariánské Lázně vydat 120 000 korun.

"Jde o velmi vitální rostlinu. Dosahuje u nás výšky až 2,5 m a v jednom květenství je 35 až 80 tisíc semen, které mají klíčivost osm let. Likvidace se provádí speciálním postřikem a v místech, kde nelze z různých důvodů chemické přípravky použít, jako je právě většina území CHKO Slavkovský les, se provádí likvidace sekáním, případně vykopáním celých rostlin," říká pracovnice odboru životního prostředí města Mariánské Lázně Lenka Pocová.

Důsledně a všude

Také soukromí vlastníci pozemků jsou ze zákona povinni zabraňovat jeho rozšiřování. Z neošetřených lokalit se především podél vodních toků, komunikací, ale také přenosem zvěří šíří bolševník velkolepý do svého okolí. Nejvíce postiženými místy je okolí Mariánských Lázní. Velká ohniska jsou v obci Zádub - Závišín, Stanoviště, Lazy, Kynžvart a Prameny.

"V srpnu provedeme kontroly, upozorníme vlastníky na jejich povinnosti a bude-li to nezbytné přistoupíme i k sankcím.Teď, když už bolševník kvete, je na postřiky pozdě. Hubit jej lze jen sekáním, aby si nestačil vytvořit semena," upozorňuje Lenka Pocová.

Za vším hledej Metternicha

Bolševník velkolepý je vzhledově velmi zajímavá a pohledná rostlina. Do Evropy byla zavlečena z Kavkazu jako okrasná rostlina. První bolševník nechal vysadit kníže Metternich v roce 1862, aby jimi vyzdobil park zámku Kynžvart u Mariánských Lázní. V Guinnessově knize rekordů je zapsána až 3,65 metru vysoká rostlina.

Bolševník velkolepý dlouhodobě rozvrací ekosystémy. Pro člověka je to velmi nebezpečná rostlina. Obsahuje fototoxické furanokumariny. Při kontaktu s ní vznikají na slunci na kůži zarudlé plochy a puchýře, následně pak hnědavá pigmentace.

Těžké popáleniny od potřísnění jejím šťávami se lečí několik let, zůstávají jizvy. Velmi nebezpečný je bolševník především pro alergiky a děti. Proto musí být likvidován. Zdá se ale, že boj s ním je v Karlovarském kraji nekonečný. Trvá už desítky let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám