Hlavní obsah

Zaorálek žádá Klause, aby zveřejnil jména lidí, kteří pracovali na amnestii

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otevřený dopis prezidentovi Václavu Klausovi zaslal v pátek místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím po Hradu žádá, aby byla zveřejněna jména lidí, kteří pracovali na amnestii a jaké státní orgány o ní věděly předtím, než ji dostal ke kontrasignaci premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lubomír Zaorálek

Článek

Místopředseda ČSSD se rozhodl poslat dopis poté, co ve čtvrtek Nejvyšší soud rozhodl, že za termín justiční mafie, který použila místopředsedkyně sociální demokracie Marie Benešová vůči exministrovi Pavla Němcovi či bývalé nejvyšší státní zástupkyni Renátě Vesecké, není nutná omluva.

"Dílem justiční mafie bylo zastavování trestních kauz, nyní jsme svědky toho, že kauzy lze zastavovat masově. Klaus navrhl Veseckou do funkce zástupkyně ombudsmana. Možná mu metody Vesecké vyhovují a nedělá mu problém se obklopovat podobným typem lidí, o kterých po verdiktu NS můžeme říci, že jsou součástí justiční mafie," uvedl Zaorálek s tím, že se na vyhotovení amnestie mohla podílet právě Vesecká, Němec, exděkan plzeňských práv Milan Kindl nebo Hradu blízký právník Karel Muzikář.

Reklama

Související témata:

Související články

Poškození amnestií by mohli žalovat vládu

Český právní systém vůbec nepočítá s možností zneužití prezidentské amnestie. Proto bude podle soudců pro poškozené velmi obtížné se točit na tom, že jim byl...

Výběr článků

Načítám