Hlavní obsah

Zaměstnanci pražské záchranky vyhlašují stávkovou pohotovost

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Zástupci odborů pražských záchranářů vyhlásili ve čtvrtek v 11 hodin stávkovou pohotovost. Vyvrcholily tak dlouhodobé spory mezi odbory a vedením pražské záchranky. Odboráři slibují, že stávková pohotovost nijak neohrozí chod záchranky ani poskytování péče Pražanům.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Akorát jsme odjeli z magistrátu, kde proběhla schůzka mezi odbory, vedením záchranky a zřizovateli, tedy radními magistrátu. Poslední možnost, jak zažehnat stávkovou pohotovost však padla. Tedy dnes v 11 hodin ji oficiálně vyhlásíme,“ sdělil Právu Dominik Horn, člen záchrankových odborů.

Jde podle něj o varování pro zaměstnavatele a zřizovatele pražské záchranky. „I přes slíbený audit a kontroly ze strany magistrátu ředitel Zdeněk Schwarz dále činí kroky, které znepříjemňují a narušují práci záchranářů. Pokusil se dokonce v posledních dnech i změnit pracovní dobu. Obviňoval záchranáře z okrádání pacientů a nadále neřeší naše námitky a prosby. Požadujeme jeho omluvu. Dokud nezačne jednat se zaměstnanci slušně a vstřícně, stávka potrvá,“ dodal rozhodně Horn.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Už několikrát v minulosti zástupci odborů prohlásili, že jediným řešením problémů je odstoupení současného vedení záchranky. Ve čtvrtek dokonce podali na ředitele Schwarze trestní oznámení.

Schwarz nařčení odmítá. Stejně i důvody ke stávkové pohotovosti, kterou považuje za nepřiměřenou reakci na vývoj situace. „Je možné, že po těch letech už někomu ve vedení vadíme. Ale to že pan Horn straší občany Prahy nepravdivými informacemi, lze považovat za šíření poplašné zprávy. Jde o řadu nepravd, například pokud jde o fluktuaci zaměstnanců. V roce 2013 byla nejnižší za uplynulých 10 let, konkrétně v roce 2013 odešlo 30 zaměstnanců a nastoupilo 24 zaměstnanců. Nyní nám chybí šest lékařů, jak již bylo uvedeno, a to několik let. Provoz je však zajištěn,“ brání se ředitel Schwarz.

Kritika výletu pro zaměstnance

Pomyslnou třešničkou na dortu byl podle Horna čtyřdenním výlet do Monaka, kam s ředitelem odcestovali loajální zaměstnanci a přátelé. „Tuto cestu na začátku prosince jsme při stávající personální situaci vůbec nechápali. Na Jižním Městě pak při službě zbyla na 90 tisíc obyvatel pouze jedna sanitka. Druhá stála, protože do ní nebyla posádka,“ uvedl již dříve Horn.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Schwarz

Podle Schwarze však na tom nebylo nic špatného. „Pražská záchranná služba dlouhodobě oceňuje nejlepší zaměstnance. To se stalo i letos, to znamená, že 14 zaměstnanců obdrželo za odměnu od zaměstnavatele cestu po EU. Nemělo to žádný vliv na obsazení služeb a zajištění péče v Praze,“ reagoval ředitel ZZS Praha.

Dlouhodobé spory, které nepomohl vyřešit ani magistrát schůzkami a plánovaným auditem, tak vyvrcholily vyhlášením stávkové pohotovosti. Ta by však mimo organizaci neměla mít žádný negativní dopad. „V žádném případě neohrozí poskytování neodkladné přednemocniční péče ani chod záchranky. Všichni budou pracovat, jak jsou Pražané zvyklí,“ dodal Horn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám