Hlavní obsah

Zámek Lány se otevřel veřejnosti, průvodkyní byla Livia Klausová

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lány

Letní sídlo prezidentů zámek Lány se otevřel v sobotu ráno veřejnosti. První nedočkavci stáli za jeho branou už od šesti do rána, paní domu Livia Klausová přišla otevřít a pozvat první hosty dál přesně na devátou hodinu. To už se podél hradeb táhla řada několika stovek lidí.

Foto: Petr Horník, Právo

Livia Kalusová vítá hosty.

Článek

Návštěvníci mají během soboty a neděle možnost vidět první patro zámku s reprezentačními prostory. Prochází se například společenským sálem, kde prezidenti přijímají početnější návštěvy a hostí je při slavnostních obědech či večeřích. K vidění byla i přípravna jídel.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zámek v Lánech

„Všimněte si, jak jsou srovnané příbory,“ smála se Livia Klausová v roli průvodkyně. Turisté pak procházeli dalšími salónky či knihovnou.

Zámek Lány nebývá zpřístupněn příliš často. „V období, kdy byl prezidentem T.G.Masaryk, byl otevřen dvakrát,“ připomněla Klausová. Stejně tomu bylo i za éry Václava Havla.

Foto: Petr Horník, Právo

Interiér zámku v Lánech

Naposledy byl zámek zpřístupněn před šesti lety a nyní je to rovněž podruhé za prezidentování Václava Klause. „Při posledním otevření se přišlo do interiérů zámku i jeho rozsáhlého parku podívat kolem 11 tisíc lidí. Letos to vypadá na podobný počet, protože organizátorům přeje i slunné počasí.

Foto: Petr Horník, Právo

Davy lidí před zámkem v Lánech

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám