Hlavní obsah

Zálohové výživné je stále ve hře

Právo, Jiří Vavroň

Ve hře podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) zůstává návrh na přijetí zákona, podle kterého by stát matkám nebo otcům, kteří se starají o děti, na něž druhý rodič neplatí soudem stanovené částky, posílal alimenty na účet. Uvedla to v neděli v České televizi. Dlužné částky by pak stát sám vymáhal po neplatičích. Náklady se odhadují téměř na miliardu korun ročně.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Článek

Ačkoli záměr tento zákon prosadit je v uzavřené koaliční smlouvě vlády, přípravu zákona provázejí nedořešené problémy. Kritici poukazují na to, že zákon by především neměl platit plošně, ale zálohové výživné by se platilo jen v případech, kdy by bylo jasné, že dítě nedostane peníze od rodiče.

Nedořešené jsou i reálné možnosti vymáhání dlužných částek po neplatičích alimentů.

Podle advokátky Daniely Kovářové je zálohové výživné spíše novou sociální dávkou a tak by také mělo být pojmenováno. Jak uvedla, výživné neplatí kolem sedmi procent otců. Současně upozornila, že jde většinou o lidi, u kterých by bylo velmi obtížné dlužné výživné vymáhat.

Zájem o větší podporu ze strany státu při výběrech alimentů by podle průzkumu TNS Aisa mělo 21 procent dotázaných.

Vláda by se měla více věnovat rodinné politice. Myslí si to 70 procent Čechů a Češek. Vyplynulo to z průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi. Vláda by se měla především zaměřit na podporu bydlení, soudí 61 procent dotázaných.

Zájem o cenově dostupné nájemní byty by měli jak staří, tak mladí. Obě skupiny občanů totiž neoplývají velkými finančními prostředky.

Sto tisíc dětí žije v chudobě

Ceny bytů se pohybují v miliónových částkách, chronický je nedostatek zejména menších bytů. Levnější byty se přitom nacházejí pouze v lokalitách a v oblastech, kde je velmi složité najít práci.

Větší dostupnost i nabídku bytů by měl přinést zákon o sociálním bydlení. Podle ministryně Marksové by se měl týkat nejen sociálních případů, ale i mladých rodin a seniorů.

„Jde nám o zavedení dostupného systému veřejného bydlení, který se bude týkat i mladých rodin s dětmi,“ řekla ministryně. I přes průtahy s přípravou počítá s tím, že zákon začne platit v průběhu roku 2017, řekla.

Při pohledu na čísla rodin pobírajících dávky v hmotné nouzi žije v Česku 100 tisíc dětí vysloveně v chudobě, uvedla ministryně. „To jsou ti opravdu nejchudší. Dostupné veřejné bydlení by ale mělo zasáhnout větší počty rodin, takže to budou určitě statisíce dětí,“ dodala.

Občané by měli zájem i o nabídku částečných pracovních úvazků zejména pro rodiče s malými dětmi a pro ženy samoživitelky. „Protože žiji s dítětem sama, vyhovoval by mi úvazek na polovinu dne, abych si přivydělala a současně abych nešidila dceru,“ řekla 28letá Karolína. Sehnat částečný úvazek je ale prakticky nemožné, dodala.

Maminky, ale i tatínkové by podle průzkumu TNS Aisa přivítali i více školek a jeslí. Zájem by byl o půjčky pro mladé lidi či o zavedení porodného na druhé dítě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám