Hlavní obsah

Žalobci už mají analýzu auditu o údajném Babišově střetu zájmů

• Aktualizováno

Státní zastupitelství již má hotovou analýzu, která posuzuje návrh auditu Evropské komise zabývající se střetem zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Její vytvoření avizoval počátkem června Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a na její dokončení v úterý upozornil web Echo24 s tím, že materiál je neveřejný.

Foto: Koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Andrej Babiš

Článek

„Vyhodnocení je již hotovo, k ostatnímu se nelze v současné době vyjadřovat,” sdělil deníku Echo24 státní zástupce z pražského vrchního státního zastupitelství Boris Havel. „Ve věci, na kterou se dotazujete, lze sdělit, že je a bude postupováno zcela v souladu se zákonem o státním zastupitelství a dalšími předpisy. Další informace v této věci není možné poskytnout, jelikož řízení je neveřejné,” doplnil na otázku, zda má zastupitelství v plánu vyhodnocení zveřejnit.

Dotaz, zda budou zahájeny úkony trestního řízení, vrchní státní zastupitelství nekomentovalo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Návrh auditní zprávy Evropské komise popisuje čerpání evropských dotací a údajný střet zájmů premiéra. Auditoři se zaměřují na čerpání dotací firmami z holdingu Agrofert, který Babiš vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů. Nejvyšší státní zástupce Zeman počátkem června uvedl, že zjištění jsou závažná, že by mohla zavdávat podezření na trestný čin a že si státní zastupitelství zpracuje vlastní analýzu dokumentu.

„My jsme se rozhodli, že si zpracujeme vlastní analýzu a vyhodnotíme si, jestli je na místě nyní postupovat dále,“ zdůraznil tehdy Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman

Šéf žalobců si za svá slova vysloužil kritiku jak premiéra Babiše, tak i prezidenta Miloše Zemana. Prezident uvedl, že nejvyšší státní zástupce se chce jen zviditelnit a zachránit se před odvoláním z funkce.

Babiš, který střet zájmů popírá, prohlásil, že Pavel Zeman nectí pravidla řádného a spravedlivého procesu. Předběžný návrh je podle premiéra plný nepravd, k nimž se budou v příštích měsících vyjadřovat české úřady. Nejvyšší státní zástupce reagoval na kritiku upozorněním, že policie a státní zastupitelství musí konat vždy, pokud se dozvědí o podezření z trestného činu.

Podle návrhu auditní zprávy má Babiš nadále vliv v holdingu Agrofert, a je proto ve střetu zájmů při čerpání peněz z evropských fondů. Česko by kvůli tomu mohlo vracet do rozpočtu EU kolem 450 milionů korun. Ministerstva financí a pro místní rozvoj v pondělí obdržela oficiální překlad návrhu a nyní mají dva měsíce na to, aby se k dokumentu vyjádřila.

O návrzích auditních práv by měla diskutovat i dočasná senátní komise. Naráží však na neochotu ministerstev materiály poskytnout. Ministerstva financí, zemědělství a pro místní rozvoj odmítla návrhy auditům senátorům předat s tím, že je není možné poskytnout s ohledem na to, že jsou neveřejné. [celá zpráva]

Některé instituce v reakci na návrh auditní zprávy přestaly Agrofertu proplácet dotace. K preventivní stopce přistoupil například Státní zemědělský intervenční fond v případě zemědělských investičních dotací. Oproti tomu ministerstvo průmyslu dotace firmě proplácí i nadále. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám