Hlavní obsah

Senátoři mají řešit audity o Babišovi, ministerstva je ale nechtějí dát z ruky

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Dočasná senátní komise měla řešit předběžné audity Evropské komise o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), ale nemohla. Ministerstva je totiž senátorům nedala.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Premiér Andrej Babiš v Černínském paláci na konferenci ekonomických diplomatů

Článek

„Dohodli jsme se, že na základě zákona o jednacím řádu ještě jednou požádáme ministerstva o ty audity. Nejde o zveřejnění auditních zpráv, ale jedná se o poskytnutí informací pro práci Senátu,“ zhodnotil po schůzi komise její šéf Zdeněk Nytra (za ODS).

Ministerstva financí, zemědělství a pro místní rozvoj totiž odmítla návrhy auditům senátorům předat s tím, že je není možné poskytnout s ohledem na to, že jsou neveřejné.

„Čekal jsem, že budou hledány kličky, jak tu práci senátorům ztížit, než usnadnit,“ zhodnotil to senátor a člen komise Václav Hampl (nezávislý za KDU-ČSL).

„Podle právních předpisů na to nárok máme, doufám, že to ministerstva nebudou tajit,“ dodal senátor Lukáš Wagenknecht (zvolen za Piráty, nyní v klubu Senátor 21).

Komise o předběžné audity požádala také české zastoupení při Evropské komisi v Bruselu. Zároveň vyzvala ministerstvo spravedlnosti, aby poskytlo informaci ohledně konečného vlastníka holdingu Agrofert.

Komise má analyzovat audity do konce ledna příštího roku. Letos na podzim si chce pozvat ministry i premiéra Babiše.

Reklama

Výběr článků

Načítám