Hlavní obsah

Žalobce zamítl stížnost matky exministra Kocourka

Praha

Stíhání matky obviněného bývalého ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka pokračuje. Státní zástupce totiž zamítl její stížnost proti obvinění. Kocourkovu stížnost proti zahájení trestního stíhání zamítl žalobce již koncem května. Exministrovi i jeho matce hrozí až osmileté vězení.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Kocourek

Článek

Policie viní Kocourka a jeho matku Jindřišku z poškozování věřitele kvůli "odklonění" 16 miliónů korun při rozvodu s exministrovou někdejší manželkou Olgou. Podle Kocourka je obvinění účelové.

O exministra se v této souvislosti zajímá také protikorupční policie, která v současnosti sbírá a vyhodnocuje dokumenty. Detektivové se zabývají samotným původem peněz. Policie prý vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Jindřiška Kocourková měla 3. března 2008 uzavřít 3. března 2008 smlouvu se společností Key Investments (KI). O týden později se na jejím účtu objevily dluhopisy společnosti v hodnotě 16 miliónů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 miliónu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz.

Pod tlakem rezignoval

Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci prohlásil, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také historické rodinné prostředky. Ministr vysvětloval, že v roce 2008 nechtěl, aby jeho osobní prostředky a prostředky rodinných příslušníků byly ohroženy problémy, které měl se svou bývalou manželkou, a proto je svěřil do správy KI. Následně pod tlakem rezignoval na ministerský post.

Kvůli „odklonění“ na Kocourka podala jeho bývalá manželka žalobu. Domáhá se poloviny z 16 miliónů korun, které její bývalý manžel před rozvodem skryl. Soud také předběžným opatřením zakázal Kocourkovi na návrh jeho bývalé ženy disponovat s domem v Hostivici a s bytem v Praze 6.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám