Hlavní obsah

Zákon o státním občanství se měnit nemusí, rozhodl Ústavní soud

Aktualizováno

Ústavní soud (ÚS) v úterý odmítl změnit zákon o státním občanství a nevyhověl návrhu na zrušení paragrafu, který stanoví, že neudělení občanství z bezpečnostních důvodů nelze zpochybnit žalobou. Návrh na zrušení sporného paragrafu podal Nejvyšší správní soud (NSS). ÚS má za to, že bezpečnostní zájmy státu umožňují ochranu utajovaných informací.

Foto: Archiv České ceny za architekturu, Lukáš Pelech

Ústavní soud

Článek

NSS se zabývá případem Rusa, který nezískal české státní občanství. Podle policie a zpravodajských služeb totiž představoval pro Česko bezpečnostní riziko. Kvůli spornému ustanovení zákona nelze tento typ rozhodnutí napadnout žalobou a soudně přezkoumat.

Podle NSS nelze paragraf vyložit v souladu s Ústavou a je prý v rozporu s principem demokratického právního státu, se zákazem diskriminace a právem na přístup k soudu. Žadatel o občanství odmítnutý kvůli údajnému bezpečnostnímu riziku je totiž znevýhodněn proti ostatním neúspěšným žadatelům, kteří se mohou obrátit na soud. Zákon tak podle NSS bez relevantních důvodů vytvořil dvě skupiny žadatelů s odlišným zacházením.

Bezpečnost státu je legitimní cíl

ÚS se už dříve zabýval souvisejícím ustanovením, podle kterého se k žádosti o udělení českého státního občanství vyjadřují policie a zpravodajské služby. Pokud jejich negativní stanovisko obsahuje utajované informace, žadatel se k němu nedostane, a v důsledku tak nezjistí přesné důvody, proč občanství nezískal.

ÚS návrh na zrušení části ustanovení zamítl. Také tehdy konstatoval, že právní úprava sleduje legitimní cíl, kterým jsou bezpečnostní zájmy státu. Paragrafem, který znemožňuje soudní přezkum negativního rozhodnutí, se tehdy ÚS přímo nezabýval. Jeho kritika ale zazněla například v odlišných stanoviscích soudců Kateřiny Šimáčkové a Vojtěcha Šimíčka. Nelíbila se jim situace, kdy se žadatel o občanství nedozví, proč neuspěl, a zároveň se nemůže nijak bránit. Jeho postavení připodobnili k osudu Josefa K. z Procesu Franze Kafky.

Také úterní nález doprovázejí odlišná stanoviska. S výrokem většiny pléna nesouhlasili Šimíček, Šimáčková ani David Uhlíř a Ludvík David.

Podle důvodové zprávy k zákonu o státním občanství nelze připustit, aby se žadatel o občanství, jehož působení ohrožuje základní bezpečnostní zájmy státu, seznamoval s obsahem stanoviska policie a zpravodajců. Mohlo by to prý ovlivnit operace kriminalistů i tajných služeb, případně dokonce ohrozit lidské životy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám