Hlavní obsah

Policisté na Babišově mítinku zaklekli na autistického školáka

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prošetří chování policistů při zákroku v Borovanech na Českobudějovicku při setkání poslance ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše s voliči. Uvedl to ve čtvrtek večer na Twitteru policejní šéf Martin Vondrášek.

Foto: Václav Koblenc, ČTK

Policisté dohlížejí na mítinku poslance Andreje Babiše (ANO).

Článek

Vondrášek také bude chtít vysvětlení po šéfovi jihočeské policie, setká se s ním v pátek, dodal.

K prověření chování policistů na Babišových politických mítincích v jižních Čechách vyzval i premiér Petr Fiala (ODS) ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a ředitele GIBS Radima Dragouna.

Z reportáže zveřejněné ve čtvrtek na serveru Respekt vyplývá, že neuniformovaní policisté zaklekli na školáka, který odnesl Babišovi reproduktor, a odvezli ho na služebnu. Jeho matku podle serveru odmítli vzít s sebou, přestože na ně volala, že chlapec je autista.

„Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ napsal Vondrášek. „Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal.

Ženu odvezli policisté v civilu

Zásah proti školákovi v Borovanech čelí kritice na sociálních sítích, podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

Ano, byli jsme tam. Policie potvrdila nasazení policistů v civilu na Babišově turné

Krimi

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík řekl, že policie běžně dohlíží na akcích, které vyhodnotí jako rizikové. „Setkání veřejnosti s Andrejem Babišem patří do té kategorie, protože tam občas k nějakým konfliktům dochází,“ dodal.

Babiš při své cestě po jihočeských městech a obcích čelí hlasitým protestům svých odpůrců. Za voliči jezdí po Česku od začátku léta, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám