Hlavní obsah

Ano, byli jsme tam. Policie potvrdila nasazení policistů v civilu na Babišově turné

Praha

Účast policistů v civilu na politickém mítinku Andreje Babiše není podle policejního prezidia nijak výjimečná. Vždy se vyhodnocují rizika a podle nich jsou policisté nasazováni. Policie již ženu zadrženou v Českém Krumlově vyslechla a propustila, případ je řešen jako přestupek.

Foto: repro Forum 24

Policie odvádí ženu z mítinku Andreje Babiše

Článek

Incident se odehrál ve středu v Českém Krumlově, kde žena na mítinku uhodila policistu v civilu. Ten ji následně odvedl, strčil do civilního auta a odvezl na služebnu.

Žena popsala středeční incident deníku Forum 24. Na mítinku údajně křičela na poslance Babiše asi třikrát, přičemž do ní několikrát strčil vysoký muž. Žena proto odešla na druhou stranu a čekala, až Andrej Babiš odjede.

Dva neuniformovaní policisté odvedli z Babišova mítinku ženu a naložili ji do civilního auta

Domácí

Pak si všimla, že tam stojí muž, co do ní strkal. Šla k němu a dala mu facku. Následně podle svých slov dostala pouta a byla odvedena do auta. Nikdo se jí podle ní nelegitimoval. „Já jsem nenapadla policistu, já jsem napadla člověka v civilu, který do mě žďuchal,“ sdělila žena deníku Forum 24.

Policie k tomu na Twitteru uvedla, že zásahu předcházelo fyzické napadení neuniformovaného policisty ženou. „Z důvodu vyvrácení jakýchkoliv pochybností policejní prezident Martin Vondrášek uložil bezodkladně Úřadu vnitřní kontroly PČR, aby prověřil taktiku a postup zakročujících policistů,“ napsala již ve středu policie.

Ve čtvrtek policisté uvedli, že zajištěnou ženu již vyslechli a bezprostředně poté byla propuštěna. Incident dále řeší jako přestupkové jednání.

„Soci-politické okolnosti”

Okomentovali také účast policistů v civilu na setkání. „Účast policistů na nahlášených setkáních či politických mítincích vždy vychází z vyhodnocení rizik a vyplývá z povinností, které nám ukládá platná legislativa,“ řekl Novinkám mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Podle něj se vyhodnocují bezpečnostní rizika a přijímají opatření u každého setkání a nehraje roli, zda jde o politický mítink, či jakékoliv jiné setkání. Policie neuvedla, z jakého útvaru policisté byli.

„Je běžné, že v rámci opatření jsou veleni i neuniformovaní policisté, aby plnili přidělené úkoly. Rozložení sil a konkrétní účast policistů (uniformovaní/neuniformovaní) na těchto shromážděních se připravují ad hoc, a to na základě jednak dostupných informací, ale také třeba historických zkušeností či soci-politických okolností,“ konstatoval Moravčík.

Babiš jezdí republikou

Babiš od začátku léta jezdí za voliči po Česku, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív.

Na sociálních sítích se občas objeví nahrávky konfliktů mezi Babišovými příznivci a odpůrci nebo emotivní protesty proti expremiérovi.

Anketa

Je podle vás přijatelné, aby policisté v civilu prováděli zadržení a neoznačeným autem odváželi lidi na služebnu?
Ano
18,3 %
Ne
81,7 %
Celkem hlasovalo 6591 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám