Hlavní obsah

Žák: Tendr na dodavatele registračních značek může začít

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministerstvo dopravy (MD) již dokončilo přípravu tendru na nového dodavatele registračních značek. Nastupující ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) může soutěž vypsat v řádu dnů. V pořadu Otázky Václava Moravce na ČT to uvedl ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

Článek

Kritici ale tvrdili, že právě ministerstvo vypsání soutěže zdržovalo. Žák tvrdí, že chtěl mít jistotu, že je soutěž administrativně správná a její výsledek nebude zpochybnitelný. „Podmínky jsou připraveny a záleží na mém nástupci, jestli se s nimi ztotožní. Výběrové řízení může být vypsané v řádu dnů,“ řekl.

Registrační značky dodává firma Hicon, která zakázku před lety získala bez výběrového řízení. Ministerstvu se podle Žáka podařilo vyjednat nižší cenu značek, a to ze 115 Kč na zhruba 100 Kč za jednu tabulku. Má jít o cenu obvyklou i v dalších evropských zemích.

V jednáních s firmou Eurovia o nápravě škod na zvlněné dálnici D47 u Ostravy by měl nový ministr usilovat o smírné řešení. Žák je přesvědčený, že to bude nejlevnější varianta.  Stát se podle něj nehodlá podílet na nákladech spojených s opravou.

Spor již podle Žáka vyšel státní kasu na 300 miliónů korun. Nevyloučil ani to, že se ŘSD s Eurovií nedohodne a bude muset rozhodnout soud. Poslední návrhy firmy Žák označil za nepřijatelné pro stát. „Jasněji by mohlo být během dvou až tří měsíců,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám