Hlavní obsah

Žádné pochybení na naší straně nevidím, stíhání pokračuje, tvrdí Ištvan

Právo, Jakub Troníček

Olomoucký vrchní žalobce Ivo Ištvan uvedl v rozhovoru pro Právo, že ze strany státního zastupitelství nevidí v případu kolem Jany Nagyové jakékoli pochybení. Reagoval tak na úterní rozhodnutí Nejvyššího soudu propustit trojici vězněných exposlanců Petra Tluchoře, Marka Šnajdra a Ivana Fuksu s ohledem na jejich poslaneckou imunitu v době, kdy se měli dopustit jednání, které žalobci hodnotí jako korupci.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan.

Článek

Máte už k dispozici přesnější odůvodnění včerejšího rozhodnutí Nejvyššího soudu, na základě kterého byli obvinění exposlanci ODS propuštěni z vazby?

Zatím čerpáme informace jen z jakýchsi fragmentů, které jsme získali, ale na oficiální odůvodnění čekáme. Až to odůvodnění bude k dispozici, tak budeme celou věc dále řešit.

Bude stíhání Petra Tluchoře, Ivana Fuksy a Marka Šnajdra zastaveno?

Tam je ve hře ještě Nejvyšší státní zastupitelství, které bude rozhodovat o stížnosti do sdělení obvinění. To za prvé. A za druhé – my si musíme nejdříve ujasnit, v jakém rozsahu se to vynětí z působnosti orgánů činných v trestním řízení na uvedené poslance vztahuje, protože my jsme měli za to, že pro jednání mimo Poslaneckou sněmovnu vyňati nejsou.

Soud toto ve svém verdiktu nestanovil?

Z rozhodnutí Nejvyššího soudu zatím není zřejmé, zda je nevyňal i pro jednání spáchané mimo Poslaneckou sněmovnu. Z materiálu, který jsme jim předložili, vyplývá, že část toho jednání probíhala právě mimo Sněmovnu, takže toto všechno si musíme vyjasnit a teprve potom rozhodneme o dalším postupu.

Jaký bude tedy váš další postup v celé věci?

V případě, že zadokumentujeme, že část toho jednání proběhla mimo Poslaneckou sněmovnu, tak se pravděpodobně obrátíme na Nejvyšší soud s žádostí, aby rozhodl, zda uvedení exposlanci jsou vyňatí i pro to jednání mimo Sněmovnu. Teprve až o tom Nejvyšší soud rozhodne, tak my můžeme postupovat nějak dál.

Zatím je tedy jejich stíhání stále aktuální?

Ano, zatím platí a běží.

Jak se stavíte k výzvám některých politiků v čele s bývalým premiérem Petrem Nečasem (ODS), abyste kvůli nejnovějšímu vývoji v kauze rezignoval?

V případě, že by nějaký kompetentní orgán rozhodl o tom, že jsem se dopustil nějakého závažného porušení svých povinností, tak by bylo samozřejmě na místě, abych uvažoval, zda z takové situace vyvodit zodpovědnost, ale zatím žádný orgán takto nerozhodl a ani se neobjevily žádné konkrétní výtky, jakých porušení kterých povinností jsem se měl dopustit.

Tak třeba podle některých expertů na ústavní právo jste si měli dopředu pečlivě zjistit, zda v tom případě neexistují nějaké překážky, které by vám bránily v zahájení stíhání.

My jsme vyšli z rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky, kde se uvádí, že poslanci jsou vyňati pro jednání na půdě Poslanecké sněmovny. Ale protože my podle našeho pevného přesvědčení, a ze spisového materiálu je to zřejmé, je nestíháme pro projevy v Poslanecké sněmovně, tak proto jsme měli za to, že tady žádná exempce (vynětí – pozn. red.) neplatí.

Nejvyšší soud vydal nějaké rozhodnutí, ze kterého nevyplývají zcela jednoznačné závěry ve vztahu k tomu, jakého rozsahu ta imunita je, jestli ji třeba soud nově nerozšířil i na jednání mimo Poslaneckou sněmovnu. Je to nová skutečnost a v takovém případě nelze na naší straně podle mého názoru hovořit o nějakém pochybení.

Odmítáte tedy, že byste ještě před rozjezdem kauzy rezignovali na takovou analýzu?

To určitě ne, my jsme se tím zabývali.

A bez ohledu na to, zda jste v celé kauze chybovali nebo nechybovali, vnímáte to rozhodnutí soudu jako vaši osobní prohru?

Nikoliv, to trestní řízení stále pokračuje, a pokud jde o rozsah vynětí některých osob z působnosti trestního řízení, tak to je procesní otázka, která se vyjasní a my budeme moci pokračovat dál.

Jany Nagyové a Romana Bočka se rozhodnutí soudu nijak netýká?

Ano, máte pravdu, jich se to netýká.

Dokážete si ale představit, že budou nakonec stíháni jen oni dva, zatímco ostatní aktéři údajné politické korupce před soudem nestanou?

Samozřejmě i taková situace může nastat, ale já nepředpokládám, že by se vynětí z působnosti orgánů činných v trestním řízení mohlo vztahovat i na jednání mimo Poslaneckou sněmovnu.

Věříte tedy, že soud výklad imunity nerozšíří a že se vám zároveň podaří prokázat, že trafiky se domlouvaly i mimo půdu Poslanecké sněmovny?

Není to o tom, čemu já věřím. My v tomto směru učiníme návrh Nejvyššímu soudu, ať tu otázku vyjasní.

A důkazy o nezákonných aktivitách zúčastněných mimo parlament máte?

Ano, takové poznatky máme a v tuto chvíli tu lokaci jednotlivých schůzek ještě dále upřesňujeme.

Má ještě vazba Nagyové a Bočka smysl, když jsou tři další obvinění od včerejška na svobodě?

O vazbě bude rozhodovat koncem týdne stížnostní soud.

Myslel jsem to tak, zda vy sami na těch vazbách i nadále trváte... Nestáhnete ten návrh?

My máme za to, že ty koluzní důvody neodpadly. A paní Nagyová je navíc stíhána i pro další trestný čin, takže my pro takový postup v tuto chvíli nevidíme důvod.

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová dnes prohlásila, že nevyslyší Nečasovy výzvy, aby na vás podala návrh na kárné řízení. Jednal jste o celé kauze a o jejím nejnovějším vývoji s šéfkou resortu, případně s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem?

Nemám důvod o tom jednat s ministryní, protože té nepřísluší zasahovat do činnosti státního zastupitelství. Nejvyšší státní zastupitelství bude rozhodovat o celé věci jako stížnostní orgán a tím pádem ani tady nevidím jakýkoliv prostor, abychom o tom jednali.

Na tento týden jste měl plánovanou dovolenou, zrušil jste ji kvůli aktuálnímu dění?

To jsou osobní otázky a myslím, že to nikoho nezajímá.

Reklama

Související články

Expremiér Nečas chce Ištvanův konec

Expremiér Petr Nečas vyzval k odejmutí kauzy kolem údajného uplácení bývalých poslanců ODS Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci. Reagoval tak na úterní...

Výběr článků

Načítám