Hlavní obsah

Plaga chce, aby děti odložily roušky už v úterý. Vojtěch s rozhodnutím váhá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povinnost pro žáky mít kvůli koronaviru zakrytý nos a ústa při výuce v pondělí neskončí, řekl v pátek ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v České televizi (ČT). V tento den bude zasedat vláda, kde ministr školství Robert Plaga (za ANO) chce prosadit, aby již v úterý děti v lavicích seděly bez roušek.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Mám příslib od pana ministra Vojtěcha, že nejpozději příští pondělí na základě konkrétních dat si opět sedneme a v ideálním případě od příštího úterka by ta povinnost nosit roušky při frontální výuce ve třídě být nemusela,” uvedl Plaga.

Vojtěch potvrdil, že s Plagou a hygieniky by měl v pondělí znovu jednat, záležet však podle něj bude na vývoji epidemiologické situace.

Ministr zdravotnictví dříve navrhoval, aby povinnost nošení roušek a respirátorů i při výuce ve třídách zůstala až do konce školního roku.

„V pondělí se s panem ministrem školství uvidíme a společně s hygieniky, s paní hlavní hygieničkou (Pavlou Svrčinovou) to budeme probírat,” odpověděl Vojtěch na otázku, zda i v pondělí budou muset žáci roušky nosit dál.

Vojtěch chce po prázdninách plošné testování školáků PCR testy

Koronavirus

Připomněl, že od počátku tohoto týdne vláda dál rozvolnila opatření proti šíření nákazy a s vyhodnocením této změny bude dobré počkat dva týdny.

Roušky dál na chodbách a v šatnách

Roušky by žáci podle Plagova pondělního vyjádření i po případném zmírnění pravidel asi nadále museli nosit na chodbách či v šatnách škol.

Svrčinová dříve uvedla, že vláda by o odložení ochrany dýchacích cest ve školách mohla rozhodnout asi dva týdny po 24. květnu, tedy právě příští týden. Návrh k odložení roušek ve školách, alespoň pro menší děti, chtěl již dříve nadnést premiér Andrej Babiš (ANO).

Reklama

Výběr článků

Načítám