Hlavní obsah

Žáci a senioři mohou od září přijít o slevy na jízdném

Aktualizováno

Slevy z jízdného v meziměstských autobusech a vlacích, které vedle postižených využívají též studenti a senioři, by se mohly od září výrazně zredukovat. Ministerstvu dopravy docházejí peníze, které má na jejich kompenzace k dispozici, a předkládá proto vládě materiál, jenž v jedné z variant počítá i s úplným zrušením slev pro studenty a seniory. Novinkám to řekl mluvčí resortu dopravy Jakub Ptačinský.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle Ptačinského bude vláda na svém středečním zasedání projednávat tři varianty možného dalšího vývoje.

Jednou z nich je zrušení slev pro výše uvedené dvě skupiny, tedy žáky do 15 let a seniory. Dále jsou ve hře paušální omezení slev pro všechny kategorie včetně držitelů průkazů ZTP a ZTP/P či zachování stávajícího systému. "To by bylo z našeho hlediska samozřejmě ideální," konstatoval mluvčí s tím, že bude záležet na postoji vlády a ministerstva financí, které by muselo uvolnit další milióny z rozpočtových rezerv kabinetu.

Slevy na železnici i autobusech

Na základě žákovského jízdného mohou nyní studenti během školního roku cestovat v meziměstské linkové dopravě se čtvrtinovou slevou. U žáků do 15 let se 25procentní sleva vypočítává z polovičního jízdného. Pokud by o tuto možnost přišli, znamenalo by to pro rodiny nemalé zvýšení nákladů.

Zatímco děti do šesti let cestují ve všech typech zdarma, do věku 15 let mají nárok na 50procentní slevu. Žáci do 15 let mají slevu 62,5 procenta, studenti do 26 let mají slevu 25 procent. Senioři mají  50procentní slevy na železnici. Držitelé ZTP a ZTP/P cestují se slevou 75 procent. Na slevy mají nárok i rodiče, kteří cestují na návštěvu potomků v ústavech.

Vyčleněné peníze nestačí

Ministerstvo dopravy slevy kompenzuje podle usnesení vlády z loňského roku do výše 100 miliónů korun, peníze pro roky 2010 i 2011 uvolnilo ministerstvo financí.

Pro letošní rok ale ministerstvo dopravy očekává náklady na kompenzace dopravcům 180 miliónů korun a 15 miliónů z letošního rozpočtu navíc ministerstvo použilo pro financování loňských závazků vůči dopravcům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám